Projekt smanjenja količine pesticida u vodi i povrću u Doline Neretve

Autor: na 10. siječnja 2017.

 

S ciljem detoksikacije tla te veće poljoprivredne proizvodnje, na proljeće započinje projekt čišćenja Doline Neretve.  Projekt će voditi stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo te nadležnih institucija iz Splita i Dubrovnika, a sve kako bi se do 50 posto smanjila  količina pesticida u vodi i povrću.

Stručna suradnica na projektu bit će dr. sc. Višnja Bukvić koja nam je rekla kako će se u ovom projektu kao stopostotni prirodni čistač i filter koristiti mineral vulkanskog podrijetla, zeolit.

„Zemljište Delte Neretve puno je pesticida i ostalih kemijskih tvari čime je ugrožen cijeli hranidbeni lanac. Ovaj mineral preporučen je kao dodatak gnojivu. On u stanicama živih organizama veže štetne radikale koji nastaju procesom metabolizma i tjera ih van“, istaknula je Bukvić dodavši da bi ovakvim čišćenjem nakon određenog vremena štetne tvari neretvanskog zemljišta došle na prirodni minimum.

Dodatak prehrani

Zeolit se širom svijeta primjenjuje više od 70 godina, a kako ga razbiti na čestice koje čiste stanice biljaka i životinja, patentirao je dr. sc. Mirsad Sadiković, koji će biti voditelj ovoga projekta.

„Dr. Sadiković, udružen je s timovima znanstvenika koji na različitim područjima provode višegodišnja znanstvena istraživanja. Značajno je što je jedan od njegovim projekata upravo čišćenje Delte Neretve“, naglašava Bukvić.

S obzirom da je zeolit peporučen i kao dodatak prehrani, ovaj projekt ima mogućnost stvoriti i potpuno novi brand voća, povrća te mesnih proizvoda utemeljenih na prirodnim i zdravim principima uzgoja.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Pročitajte više

Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik