Privatno reciklažno dvorište preduhitrilo grad i povuklo sredstva iz EU fonda

Autor: na 30. siječnja 2018.

 

Gradsko vijeće grada Metkovića usvojilo je prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, te usluga povezanih sa tom uslugom u  Metkoviću.

Sukladno Uredbi za gospodarenje otpadom, ova odluka na snagu mora stupiti do 1. studenoga, do kada se trebaju izvršiti sve pripremne radnje potrebne za odvojeno prikupljanje ovih vrsta otpada čime će se u konačnici smanjiti količina odloženog otpada na odlagalištu na Dubravici.

Uz spremnike za mješoviti i biorazgradivi otpad i papir na kućnom pragu, na javnim površinama su predviđeni i spremnici za reciklabilni otpad kojeg čine plastika, otpadni metal i otpadno staklo, a Grad će za dodatne potrebne količine spremnika, u suradnji s Čistoćom aplicirati za sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša.

Hoće li cijene rasti?

Zbog novog načina prikupljanja i odvoza otpada koji je skuplji, Čistoća radi i na novom izračunu cijena za odvoz. Gradonačelnik Dalibor Milan je istaknuo kako će cijena odvoza ovisiti o količini razvrstanog otpada.

„Kriteriji obračuna usluge su volumen spremnika i broj pražnjenja spremnika. Građani će morati obratiti pozornost na razvrstavanju samog otpada te što više budu razvrstavali, bit će im i manja cijena. Također, vrlo bitno je da građani prepoznaju koliki im spremnik treba, jer po volumenu spremnika će plaćati odvoz. Svakako, Čistoća ne može donijeti odluku o povećanju cijene bez moje suglasnosti, a ja ću napraviti sve da se cijena ne poveća“, kazao je Milan.

Privatno reciklažno dvorište povuklo EU sredstva

Paralelno s nabavom spremnika za prikupljanje otpada i edukacije građana, Grad mora raditi i na ishođenju potrebnih dozvola i projektnoj dokumentaciji za izgradnju objekata za održivo gospodarenje otpadom, što je izazvalo i najviše rasprave na sjednici.  Naime, bez sortirnice, kompostane i reciklažnog dvorišta, ni samo razvrstavanje otpada ne može biti učinkovito.  Ono što svakako otežava funkcioniranje novog sustava jest već postojeće reciklažno dvorište u Metkoviću koje je u privatnom vlasništvu te zbog kojeg grad Metković, prilikom izgradnje novog ne može aplicirati za sredstva iz EU fondova.

„Očito je bivša gradska vlast izmjenom prostornog plana omogućila tom privatniku da u blizini Suda izgradi reciklažno dvorište. Proglasili su industrijsku zonu u samom središtu grada te se sadašnji vlasnik izborio da putem sredstava iz EU fondova izgradi reciklažno dvorište. Ja sam u kontaktu sa nadležnim Ministarstvima i Grad će se na bilo koji način izboriti da izgradi reciklažno dvorište uz financiranje iz EU fondova“, istaknuo je Milan.

Na sjednici je između ostaloga, usvojen i prijedlog Odluke o raspisivanju natječaja za imenovanje ravnatelja Prirodoslovnog muzeja Metković, a iznesen je i prijedlog da se sastavi mješovito povjerenstvo koje će u istrazi utvrditi zbog čega su metkovski poljoprivrednici ostali bez naknada od elementarne nepogode zbog mraza prošle godine.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik