Preuzima li Općina Čapljina izvorište Doljani?

Autor: na 26. veljače 2018.

 

Čelnici Mosta nezavisnih lista, Božo Petrov, Nikola Grmoja i Katarina Ujdur danas su na konferenciji za medije prozvali gradonačelnika Milana, da je potpisom na zapisnik sa radnog sastanka, održanog u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, predao izvorište Doljani općini Čapljina.

Sastanku su nazočili Gradonačelnik grada Metkovića, Dalibor Milan, direktor tvrtke, Metković d.o.o. Filip Dominiković, pomoćnica Ministra zaštite okoliša i energetike, Elizabeta Kos, direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, te Dalibor Milinković iz Općine Čapljina.

Izgradnja spojnog vodoopskrbom cjevovoda od Čapljine do Doljana?

Kako u zapisniku stoji, sve strane su suglasne da će JKP Čapljina preuzeti osnovna sredstva izvorišta Doljani, te da će općina Čapljina dostaviti strukturu cijene vode Gradu Metkoviću i tvrtki Metković d.o.o., a utvrđenu vrijednost osnovnih sredstava izvorišta Doljani kompenzirat će isporukom vode kroz dogovoreno razdoblje, na način da u tom razdoblju ne dođe do povećanja cijene vode na vodoopskrbnom području Metkovića.

Ugovorne strane će kroz ugovor definirati izgradnju spojnog vodoopskrbom cjevovoda od Čapljine do Doljana čime će se dugoročno omogućiti opskrba pitkom vodom područja Metkovića iz vodozahvata Bjelave.

Predmetni sastanak je održan temeljem poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a u cilju usuglašavanja provedbenog ugovora o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom, kojeg su sklopile Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srpnju 2015. godine.

Nove cijene vode

Predsjednik Mosta nezavisnih lista, Božo Petrov je istaknuo kako se ovaj ugovor nikako ne može primijeniti na  izvorište Doljani, čiji je vlasnik tvrtka Metković d. o.o.

„Ovakvim postupanjima Grad Metković, pored svoga izvora postaje najamnik vode od drugog isporučitelja, a to zapravo znači da će Općina Čapljina na kraju isporučivati vodu Metkoviću, formirati cijenu i građani Metkovića će plaćati tu cijenu, iako smo mi 50 godina ulagali u to izvorište“, kazao je Petrov.

“Izvorište Doljani ostaje u vlasništvu tvrtke Metković d.o.o.”

Gradonačelnik Dalibor Milan odbacio je tvrdnje Mosta te istaknuo da je ovaj sastanak bio samo jedan u nizu kojima se pokušava riješiti problem oko izvorišta Doljani.

„Radi se o sastanku gdje smo samo potpisali nešto što smo izlagali. Mi smo još imali 5 sastanaka i na svakom sastanku su bile drugačije odluke. Dakle, daleko je to od potpisivanja ugovora. Izvorište Doljani ostaje u vlasništvu tvrtke Metković d.o.o. Uostalom, u Mostu bi trebali znati da se ovakva odluka ne može donijeti bez odluke Gradskog vijeća“, kazao je Milan.

Ostaje vidjeti jesu li zaključci sa predmetnog sastanka obvezujući i hoćemo li ubuduće vodu plaćati po cijeni koju nam odredi općina Čapljina ili se kako tvrdi gradonačelnik Milan radi o jeftinom politikanstvu MOST-a.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik