Predstavljeni rezultati Akcijskog plana za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve

Autor: na 25. veljače 2020.

 

U Metkoviću je danas održan sastanak na temu Akcijskog plana za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini rijeke Neretve.

Aktivnosti i rezultate Akcijskog plana, na sastanku su predstavili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Državnog inspektorata, Županije te gradova i općina iz doline Neretve.

Naime, zbog velikih gospodarskih šteta koje sredozemna voćna muha prouzroči na plodovima agruma i drugih biljaka na području doline Neretve, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je 2018. godine, Akcijski plan za sprječavanje njezina širenja te suzbijanje iste.

Akcijskim planom određene su sve aktivnosti koje je potrebno poduzeti radi provedbe propisanih fitosanitarnih mjera te zadaci i odgovornost svih sudionika u njegovoj provedbi.

Akrivnosti koje se provode naveo je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Krunoslav Dugalić.

„Aktivnosti su podijeljene u tri dijela. Prvi je monitoring gdje pratimo pojavu i let muhe. Radimo biologiju na cijelom  području i detektiramo žarišta gdje nam se ona javlja. U drugom dijelu provodimo metode suzbijanja žarišta koje su u potpunosti eco friendly te kao treći dio, radimo ispuštanja muha, od travnja do listopada, dva puta tjedno“, kazao je Dugalić te naveo i pozitivne rezultate Akcijskog plana.

„Kada uspoređujemo zaraženost mandarine u dolini Neretve te u drugim područjima gdje se program ne provodi, ovdje je ona znatno manja. Do prije nekoliko godina, veliki broj kamiona s mandarinama nam se vraćao u dolinu Neretve, a lani se nije vrati niti jedan. Dakle, možemo biti izuzetno zadovoljni sa programom koji je učinkovit i moderan“, kazao je Dugalić.

Sastanku je nazočio i zamjenik gradonačelnika Metkovića, Robert Doko.

„Ovo je bio respektabilan sastanak sa jednom ozbiljnom temom. Grad Metković provodi aktivnosti propisane akcijskim planom i drago nam je da Ministarstvo poljoprivrede ne dovodi više u pitanje opravdanost ove mjere, već je podržava. I drago nam je da se u posljednje vrijeme, značaj doline Neretve prepoznaje u Ministarstvu poljoprivrede te da se prepoznaju naši problemi i pronalaze načini da nam se pomogne“, kazao je Doko.

 

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik