Predstavljene mjere poboljšanja zdravstvene zaštite u dolini Neretve

Autor: na 19. ožujka 2019.

 

Nakon što je u Zdravstvenoj stanici Opuzen, u subotu otvoren Zdravstveni punkt za liječnička dežurstva vikendom i blagdanom, danas su u Domu zdravlja Metković započeli i dolasci specijalista iz Opće bolnice Dubrovnik.

Po planu rada, kirurzi bi trebali dolaziti jednom tjedno, a ostali specijalisti, kardiolog, logoped, neurolog i psiholog po raspoloživosti rada unutar dubrovačke bolnice. Termini dolazaka bit će objavljeni naknadno, ali je  trenutno u planu, da to bude utorkom i petkom.

Dio je to poboljšanja zdravstvene zaštite u dolini Neretve o kojoj su danas na konferenciji za medije govorili župan Dubrovačko – neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, njegova zamjenica Žaklina Marević, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, Marijo Bekić, ravnatelj Doma zdravlja Metković, Mihovil Štimac, metkovski gradonačelnik Dalibor Milan te kirurg dr. Ivica Stojanović.

Ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić istaknuo je kako su dolasci specijalista u Metković priprema za Dnevnu bolnicu Metković koja bi trebala biti završena za godinu dana.

„Specijalisti će u Dom zdravlja dolaziti do početka rada Dnevne bolnice za koju smo ishodovali građevinsku dozvolu. Svaki utorak dolazit će kirurg, a petkom će se izmjenjivati ostali specijalisti. Što se tiče Dnevne bolnice, u tijeku je izrada izvedbenog projekta i cijela dokumentacija bi trebala biti gotova do travnja“, kazao je Bekić.

Nabava medicinske opreme 

Župan Nikola Dobroslavić predstavio je dodatne mjere koje će bit poduzete za poboljšanje zdravstvene skrbi u dolini Neretve.

„Što se tiče ostalih mjera poboljšanja, koje će pomoći našim odličnim liječnicima i medicinskim sestrama, organizirali smo zdravstveni punkt u Opuzenu, a u planu je, u naredno vrijeme, što smo predložili ministarstvu, organizirati još jedan na području doline Neretve te uspostaviti bolju organiziranost helikopterske službe. U tijeku je i nabavka opreme koja je unaprijed dogovorena sa liječnicima“, kazao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan ističe kako je Grad Metković iz svog proračuna izdvojio 500 tisuća kuna koje će se raspodijeliti na Dom zdravlja Metković te metkovsku ispostavu  Hitne medicinske pomoći.

„Od izdvojenog iznosa 300 tisuća kuna ide Domu zdravlja, a 200 tisuća kuna ispostavi Hitne medicinske pomoći. Tim sredstvima sufinancirat će se jedno sanitetsko vozilo za Hitnu pomoć, uređaj za dijagnostiku, vaga za pacijente na dijalizi, mobilni inkubator za novorođenčad, hematološki analizator za potrebe punkta u Opuzenu te dva CRP analizatora za potrebe pedijatrijskih ordinacija“, kazao je Milan.

Ravnatelj metkovskog Doma zdravlja, Mihovil Štimac istaknuo je kako će neki od ovih uređaja pomoći i radu laboratorija.

„Kao alternativa pripravnosti laboratorija vikendom i noću, bit će nabavljeni isti uređaji koji će se koristiti na hitnoj pomoći i zdravstvenom punktu kako bi liječnici mogli raditi te pretrage, a da ne moraju koristiti laboratorij prije ponedjeljka“, istaknuo je Štimac.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik