Predstavljena knjiga „Ivan Slamnig- Izabrana djela“

Autor: na 25. veljače 2020.

 

U galeriji Gradskog kulturnog središta predstavljena je knjiga „Ivan Slamnig- Izabrana djela“ iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti koju je priredio akademik Tonko Maroević.

O knjizi su uz Maroevića govorili urednik Božidar Petrač te profesor Ivan Bošković.

Knjiga sadrži velik dio opusa Slamnigova rada pri čemu je sastavljena od gotovo pola njegove poezije, najvažnijih pripovjetki, romana, dvije radio drame, te eseja i kritika koje je pisao.

„Kod Slamniga je prisutna jedna izrazita literarnost, osjećanje jezika, slobode jezika te kombinatorika ludizma i zaigranosti. S druge strane, on je autor vrlo vezan uz ambijent i sredinu. Neke njegove novele vezane su uz Neretvu, neke uz Zagreb u vrijeme 2. Svjetskog rata. Dakle, osjećao je duh vremena i sredinu, ali na jedan slobodan i maštovit način“, kazao je Maroević.

Rođen u Metkoviću, Ivan Slamnig je bio suvremeni hrvatski pjesnik, prozaik, književni teoretičar i prevoditelj. Prvu knjigu, zbirku pjesama „Aleja poslije svečanosti“ objavio je 1956. godine.

Njegova pjesma ‘Ubili su ga ciglama’ ušla je u ‘Zlatnu knjigu hrvatskog pjesništva’ Matice hrvatske, a 2001. godine, za zbirku pjesama „Ranjeni tenk“,  dobio je nagradu ‘Tin Ujević’.

Predstavljanje knjige „Ivan Slamnig- Izabrana djela“ održano je u organizaciji ogranka Matice Hrvatske u Metkoviću. U glazbenom dijelu nastupao je prof. Darko Matičević.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik