Predstavljen projekt MoST- cilj mu je ublažavanje prodora slane vode u poljoprivredna zemljišta

Autor: na 28. veljače 2020.

 

U organizaciji Hrvatskog društva za odvodnju i navodnjavanje u Zagrebu je predstavljen projekt MoST koji za cilj ima ublažavanje prodora slane vode u poljoprivredna zemljišta, a pilot područje je dolina Neretve.

Projektne aktivnosti obuhvaćaju praćenje trenutnog stanja, istražne radove, laboratorijske aktivnosti te modelska istraživanja koja se provode na području doline Neretve u svrhu ograničenja i  ublaženja prodora slane vode, što trenutno uzrokuje ozbiljne posljedice na poljoprivredne aktivnosti i turizam.

Projekt MoST se provodi u dvije faze u suradnji s projektnim partnerima iz Italije. Prva faza obuhvatila je detaljno prikupljanje podataka na području rijeka Neretva i Po te geofizička istraživanja. U drugoj fazi će se na pilot lokacijama testirati učinkovitost mogućih protumjera kako bi se ograničio ili ublažio prodor slane vode. Očekivani rezultati projekta uključuju dva monitoring sustava u Hrvatskoj i Italiji. Sustavi će mjeriti obilježja cirkulacije podzemnih voda koji su posebno namijenjeni za monitoring prodora slane vode u slatku vodu. Također, izradit će se i dva plana prilagođenih mjera koje će se provoditi na području donjih tokova rijeka Neretve i Po.

Projekt provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA. Vrijedan je dva i pol milijuna eura, od čega je 85% sufinancirano iz europskih fondova.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik