Poziv građanima na prijavljivanje pronalaska prethodno izgubljenih putnih isprava

Autor: na 20. prosinca 2019.

Policijska uprava Durbovačko-neretvanska pozvala je građane da bez odgode prijave nestanak putne isprave ili njezin pronalazak.

Naime, Interpol je, zajedno sa zemljama članicama Europske unije, pa tako i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, započeo kampanju #DontRiskIt, odnosno, „Ne riskiraj“. Kampanjom se želi osvijestiti građane na važnost prijave nadležnim tijelima pronalazak izgubljene ili ukradene putovnice ili osobne iskaznice i nekorištenja takve isprave za prelazak državne granice. Kampanjom se želi i umanjiti mogućnost zlouporabe, krađe identiteta i drugih nezakonite aktivnosti.

Također, građani su Zakonom o osobnoj iskaznici dužni bez odgode prijaviti pronalazak ili nestanak putne isprave.

Prvi korak po prijavi gubitka ili krađe putne isprave je raspisivanje nacionalne i međunarodne objave za dokumentom, nakon čega se putna isprava potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav. Taj dokument se, zatim, proglašava nevažećim te će građanima, ako pokušaju putovati s putnom ispravom koju su naknadno pronašli, izlazak iz zemlje biti onemogućen, a putna isprava oduzeta.

U 2019. godini hrvatska policija je pronašla više od 2 500 potraživanih putnih isprava, no, za razliku od uvriježenog mišljenja da se nestale putovnice i osobne iskaznice najčešće pronađu na graničnim prijelazima u rukama trećih osoba, zapravo se najveći broj tih putnih isprava pronađe upravo kod građana koji su nestanak i prijavili.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik