Požari ugrozili ptičja staništa

Autor: na 9. siječnja 2017.

 

U prošlotjednim požarima tršćaka u Dolini Neretve, osim plastenika, vinograda i voćnjaka uništena su i brojna staništa te gnjezdilišta ptica močvarica, koja će se teško obnoviti.

Tako je i ove godine napravljena velika materijalna šteta koja uključuje i uništen kamp Udruge Brkata Sjenica u kojem članovi obavljaju prstenovanje ptica.

Iako se za izazivanje požara optužuju lovci, predsjednik Udruge, Bariša Ilić ističe kako su za nepovratno uništavanje močvarnog tla i staništa odgovorni krivolovci.

„Svi se godinama pitamo tko pali. Okrivljuju se lovci, al ne bi se složio s tim. Sjetimo se samo prošlogodišnjih požara koji su se dogodili za vrijeme razmnožavanja ptica koje i lovci love, tako da možemo samo reći da su krivi krivolovci koji ne razumiju što rade“, kazao je Ilić te dodao kako bi se požari tršćaka trebali  kontrolirati.

Jedina delta u Hrvatskoj

Sa stajališta biološke raznolikosti, delta Neretve predstavlja jedno od najvrjednijih  područja u Hrvatskoj, a uvrštena je u europsku ekološku mrežu Natura 2000 te na Ramsarski popis vlažnih područja od međunarodne važnosti.

Ilić naglašava kako je upravo zato važno štititi ovo područje. „Ptice se više nemaju gdje hraniti, spavati, sakrivati, a neke su sigurno i izgorjele. Mnoge vrste ptica zahtijevaju stare tršćake, tako da sljedeće godine nemaju mjesto za gniježđenje“, kazao je Ilić.

U Delti Neretve koja je kao jedina prava delta u Hrvatskoj, sa svim svojim obilježjima vlažnog i močvarnog područja još uvijek očuvana, gnijezdi se, prelijeće i zimuje više od 300 vrsta ptica.požari

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik