Povećanje porodiljnih naknada

Autor: na 30. lipnja 2017.

 

Sutra na snagu stupa novi Zakon o porodiljnim naknadama. Po njemu, umjesto dosadašnjih 2660 kuna, koliko su majke dobivale za drugih šest mjeseci djetetovog života, taj iznos povećava se na gotovo 4 tisuće kuna.

Izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama odnose se na sve koji su trenutno u režimu rodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta. Među njima je i Adrijana Biuklić, Metkovka sa zagrebačkom adresom i majka dvoje djece.

„Mislim da su izmjene Zakona i prije trebale stupiti na snagu jer trenutni iznos ne može pokriti ni troškove pelena, a svi znamo kako su potrepštine za malu djecu izrazito skupe. Majkama s više djece je ova cifra posebice nedovoljna. Ja sam zaposlena, al smatram da veće iznose moraju dobivati i zaposlene i nezaposlene majke jer žene nisu krive što živimo u državi u kojoj je situacija nesređena, a do posla je teško doći. Država bi trebala razmišljati i o tome kako pomoći roditeljima kad prođe porodiljni jer djeca se moraju nastaviti odgajati, a novca nedostaje“, kazala je Adrijana.

Mjere poticanja nataliteta

Naknade će se povećati za nezaposlene, ali i za majke s troje djece, koje imaju pravo na tri godine roditeljskog dopusta. Odsad će umjesto 1663 dobivati 2328 kuna. Kristina Nuraj iz Metkovića nezaposlena je te majka četvero djece.

Kristina Nuraj

„Nisam u radnom odnosu, a naknadu primam preko Zavoda za zapošljavanje. Povećanje puno znači jer sve majke svojoj djeci žele priuštit najbolje. Obiteljima s više djece je i teže, jer kad prođu ove 3 godine, neću primati ništa, tako da bi natalitet trebalo poticati i drugim mjerama“, ističe Kristina.

S njom se slaže i Ivica Primorac, otac troje djece. Ističe kako su ove mjere dobar početak poticanja nataliteta, ali da su ipak nedovoljne za značajne pomake.

Ivica Primorac

„Ova mjera je dobar smjer, ali još uvijek nije potpuna kako bi omogućila mladim roditeljima  izostajanje s posla. Moja supruga je zaposlena i razlika osobnog dohotka kojeg ostvaruje je 2 puta veća od iznosa naknade koju bi primala, što je nama, kao mladoj obitelji, od presudne važnosti, jer troškovi života s djecom su skupi. U svakom slučaju, smatram da će izmjene pomoći ljudima lošijeg dohodovnog stanja“, kazao je Ivica.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik