Potvrđen prvi slučaj virusa gripe u Županiji

Autor: na 20. siječnja 2020.

U Odjelu za mikrobiologiju Dubrovnik potvrđen je prvi ovosezonski slučaj gripe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a riječ je o virusu gripe tip A.

Ove sezone je županijskoj Službi za epidemiologiju prijavljeno 26 slučajeva oboljelih od gripe na temelju kliničke slike, ali oni nisu bili laboratorijski potvrđeni.

Podsjećamo, prošle sezone je najveći broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj bio upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od čega je čak oko 40% oboljelih bilo s područja Metkovića.

Ove godine je na razini cijele Hrvatske manji broj prijava oboljelih od gripe, a mogući razlog je cirkulacija prošlogodišnjeg virusa na koji je dio populacije sada imun, kao i veći odaziv na cijepljenje protiv gripe. Samo u županiji, protiv gripe se cijepilo oko 9 500 osoba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo, pak, podsjećaju da je gripa je nepredvidiva bolest te da se stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Zbog toga bi sve osobe simptomima ove bolesti trebali o tome obavijestiti svoga liječnika te otići na pregled.

Simptomi gripe su povišena temperatura, osjećaj iscrpljenosti, bolovi u mišićima i zglobovima, grlobolja i kašalj, a najučinkovitiji način sprečavanja bolesti je cijepljenje, koje zainteresirani još mogu obaviti.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik