Poljoprivrednici traže zagarantiranu cijenu otkupa mandarina od 2,80 kuna

Autor: na 24. kolovoza 2018.

 

S ciljem rješavanja problematike otkupa i plasmana mandarine i drugih poljoprivrednih proizvoda danas je u Opuzenu održan okrugli stol na temu „Opstojnost neretvanske mandarine i života ljudi u dolini Neretve“.

Na okruglom stolu, koji je organiziran od strane građanske inicijative „Neretvanska mladež“, istaknuti su problemi koje već duže vrijeme imaju neretvanski poljoprivrednici među kojima su niska otkupna cijena, nedostatak radne snage te slaba zaštita domaće proizvodnje.

Zbog toga su poljoprivrednici zajednički definirali zahtjeve koje će predstavnici inicijative uputiti u Ministarstvo poljoprivrede.

Među najvažnijim zahtjevima je, ističe predsjednik inicijative, Željko Bjeliš, određivanje minimalne otkupne cijene za ovogodišnji urod.

„ Naš glavni zahtjev je da se zaustavi minimalna otkupna cijena. Mi tražimo da je zagarantirana cijena 2, 80 kn. Mi smo Ministarstvu dali i svoj prijedlog na koji način se to realizirati“, kazao je Bijeliš.

Bijeliš je istaknuo još neke zahtjeve poljoprivrednika.

„Želimo da nam Ministarstvo rada prezentira mogućnosti zapošljavanja stranaca, zbog nedostatka rada. Također, želimo da se definira termin svježeg voća i povrća kroz novi Zakon o PDV- u. Od HGK i  Ministarstva poljoprivrede tražimo da nas obavijeste o načinu prodaje u i izvan EU, a od Savjetodavne službe  i Zavoda za zaštitu bilja proširenje registracije sredstava za zaštitu bilja s obzirom na zabranu uporabe neonikotinoida te edukacije vezane za  uvođenje sustava  inegrirane prizvodnje“, kazao je Bjeliš.

Uz veliki broj poljoprivrednika  iz doline Neretve i predstavnika lokalne vlasti  a okruglom stolu je sudjelovala  i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković koja je obećala pomoć u rješavanju ove problematike.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik