Pojačan nadzor uporabe pirotehnike

Autor: na 13. prosinca 2019.

Na području cijele Hrvatske, započela je operativna akcija pod nazivom „Mir i dobro“, koju će policijski službenici provoditi sve do 8. siječnja.

Cilj ove akcije je osigurati sigurne i ugodne blagdane, povoljnu razinu javnog reda i mira te opću sigurnost građana i imovine, kao i upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, te nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu.

Za vrijeme trajanja akcije, policijski službenici će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. Također, provodit će se i pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih naprava i streljiva, uporabom kojih može doći do neželjenih posljedica, a policijski službenici će u obrazovnim ustanovama educirati djecu o pravilnom korištenju pirotehničkih sredstava.

S obzirom da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice, ne savjetuje se njihovo korištenje na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, u zatvorenim prostorima ili korištenje improviziranih pirotehničkih sredstava. Također, policijski službenici pozvali su roditelje da ne dozvole da djeca pirotehniku koriste bez nadzora odrasle osobe.

Tijekom provođenja prošlogodišnje akcije, na području Republike Hrvatske, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđene su 23 osobe, od kojih je 7 zadobilo teške tjelesne ozljede. Među njima je i petoro teško ozlijeđene djece.

Akcija „Mir i dobro“ tradicionalno se provodi od 1993. godine, a dodatne informacije o akciji i zakonskim odredbama možete pročitati ovdje.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik