• Nekategorizirano

Pjesničkom večeri obilježena 20. obljetnica smrti Vladimira Pavlovića

Autor: na 10. prosinca 2016.

 

Bio je prijatelj uvijek spreman pomoći. Pehist sa životnim nedaćama često duhovitih završetaka. Strastveni  radnik svih fizičkih i intelektualnih poslova, ali prije svega, veliki zaljubljenik u pjesničku književnost, koju je svakodnevno prenosio svojim učenicima.

Riječi su to, kojima su prijatelji i kolege, opisali istaknutog neretvanskog pjesnika Vladimira Pavlovića, na pjesničkoj večeri održanoj u Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića, povodom 20. obljetnice njegove smrti.

Dobitnik nagrade “Tin Ujević”

Rođen u Trebižetu, Vladimir Pavlović je najveći dio svog radnog vijeka proveo kao nastavnik u Osnovnoj školi Kula Norinska. Osim pjesama, pisao je eseje, putopise, pripovjednu prozu, dramske tekstove te publicističke radove s područja kulturnih i političkih zbivanja. Izlazak, Mudri kamen i Ona žena, samo je dio pjesama iz njegova književnog opusa, kojeg su sinoć recitirale nastavnice Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića, Ivona Martinović, Slavica Ilić,Ivana Vatović i Marinka Jurković,  uz klavirsku pratnju Zrinke Boras.

Pavloviću je za doprinos hrvatskom pjesništvu, zbirkom „Gral“, dodijeljena i nagrada Tin Ujević. U pjesmama je često spominjao i prijatelje, među kojima je i pjesnik Ivan Nadilo.

„Početak našeg prijateljstva obilježio je razgovor o književnosti o kojoj je Vladimir najviše volio razgovarati. To je bilo neposredno nakon mog konačnog preseljenja u Metković s kojim me je on, kako smo postajali prisniji, pjesnički ponajviše upoznavao“, kazao je Nadilo.

Uzor mlađim generacijama

Baš kako ju je za života prenosio svojim učenicima, Pavlović već 20 godina nakon smrti, ljubav prema književnosti, usađuje i novim generacijama, istaknula je Milica Pehar, profesorica Hrvatskog jezika i književnosti u čapljinskoj osnovnoj školi koja nosi njegovo ime.

„Ulazeći u bit onoga što je želio reći i što je ostavio ovome svijetu, postajete bolji čovjek. Ne samo bolji, već i sretniji te iskusniji, a to je upravo ono čemu svi težimo“, kazala je Pehar, dodavši kako Pavlovića rado čitaju i njezini učenici.

Pjesnička večer u čast Vladimiru Pavloviću održana je u organizaciji metkovskog ogranka Matice Hrvatske i Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića u kojoj je kratko i radio. S obzirom na vrijednost književnog opusa kojim je zadužio neretvanski kraj, manifestacija i druženja u njegovu čast će bit još mnogo i među nekim mlađim generacijama.

 

v-pavlovic-2

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik