Održana javna tribina u sklopu projekta „Učimo gospodariti otpadom“

Autor: na 25. listopada 2018.

U Gradskom kulturnom središtu danas je održana javna tribina na kojoj su predstavnici Grada Metkovića i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“ govorili o važnosti održivog gospodarenja otpadom.

Naime, prema Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom koju je Vlada Republike Hrvatske donijela temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, sve jedinice lokalne samouprave dužne su stvoriti sustav selektivnog prikupljanja otpada, pri čemu moraju osigurati potrebnu infrastrukturu i educirati građane.

Planirani cilj novog sustava bio bi da svi gradovi i općine recikliraju 50 % svoga otpada, pri čemu Hrvatska već poprilično kasni za ostalim europskim zemljama. Ipak, izvršna direktorica Udruge Sunce, Gabrijela Medunić-Orlić istaknula je pozitivne primjere gradova Prelog i Čakovec koji su već počeli s primjenom novog sustava, koji će u konačnici rezultirati i smanjenim troškovima za građane.

“Nama će sigurno porasti naknada za obradu tog otpada, ali ono što pokazuju primjeri brojnih europskih gradova je da su troškovi za one gradove koji imaju odvojeno prikupljanje i recikliranje puno manji u odnosu na troškove gradova koji odnose isključivo miješani komunalni otpad negdje na obradu. Smatram da građani trebaju biti svjesni da smo svi mi onečišćivači, da stvaramo otpad i da moramo snositi troškove za to. No, ono što je najjeftinije za građane je ukoliko sami prionemo poslu, odvojimo taj otpad i onda nam je kasnije trošak njegovog zbrinjavanja manji”, kazala je Gabrijela Medunić-Orlić te istaknula kako je grad Metković na dobrom putu da stvori novi organizirani  sustav.

“Treba postojati dobra suradnja između gradske uprave, iz upravnog odjela za komunalne poslove i poduzeća. Dobro je što grad Metković ima javno poduzeće, koje je u vlasništvu grada, ima već lokacijsku dozvolu za kompostanu i mislim da zaista nema prepreka da se to za Metković organizira i da zapravo bude predvodnik odgovornog i održivog odnosa prema otpadu u ovom području Dubrovačko-neretvanske županije”, nadodala je Medunić-Orlić.

“Učimo gospodariti otpadom!”

Tribina je održana u sklopu projekta „Učimo gospodariti otpadom“ kojeg provode Grad Metković i Općina Kula Norinska. Riječ je o izobrazno-informativnim aktivnostima kojima je cilj  izgradnja svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje njegova nastanka te  pravilnog odvajanja u kućanstvima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 454 tisuće kuna, od čega je 386 tisuća sufinancirano iz Europskog kohezijskog fonda.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik