Od ponoći u Hrvatskoj zatvoreno sve što nije prijeko potrebno za funkcioniranje zajednice

Autor: na 18. ožujka 2020.

Odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite, od četvrtka, 19. ožujka, od 0:01 će na snazi biti posebne mjere socijalnog distanciranja koje će vrijediti 30 dana, a kojima se u Hrvatskoj zatvara niz objekata i značajno ograničava mogućnost širenja koronavirusa u populaciji.

Cilj provođenja mjera je ublažavanje mogućnosti širenja epidemije, a u pripremi je odluka kojom se u Hrvatskoj otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se svih uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, kao i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme te dostave hrane te rada pučkih kuhinja.

Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim trgovina koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, ljekrani, benzinskih crpki, kiosaka, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, trgovina koje prodaju hrane za životinje, specijalizirana ortopedska pomagala…

Obustavljaju se sva vjerska okupljanja, kao i rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika te mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju postaviti i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštiti.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja te zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti. Za provedbu ove mjere bit će zaduženi lokalni civilni stožeri.

Sve trgovine koje će raditi morat će poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo će objaviti preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Privremena zabrana kretanja preko graničnih prijelaza

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH, a državljanima članicama EU povratak u matične države.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, što će se morati dodatno osigurati.

U Hrvatskoj je do srijede koronavirusom bilo zaraženo 87 osoba, s tim da ih je petoro izliječeno, dok je više od 10 000 osoba u samoizolaciji. Osobe u samoizolaciji trebaju se pridržavati uputa koje su im dane.

Najbolja zaštita protiv koronavirusa je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta. Također, u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, a na otvorenom prostoru od 1 metar.

Izvor: koronavirus.hr

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik