Obilježen Dan Dubrovačko- neretvanske županije

Autor: na 12. svibnja 2020.

 

Sukladno okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića ove godine proslavljen je skromnije nego proteklih godina.

Na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo položeni su vijenci za sve poginule i civilne žrtve Domovinskog rata, a predstavnici Županije predvođeni županom Nikolom Dobroslavićem sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te predsjednicom Županijske skupštine Vilmom Kosović nazočili su svetoj misi u Crkvi Gospe od Milosrđa.

Nakon toga prigodno obraćanje javnosti imali su župan Dobroslavić i predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović. Obraćanje župana Dobroslavića prenosimo u cijelosti.

Poštovani sugrađani,

Ove godine Dan županije i blagdan našega zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića obilježavamo zbog pandemije na poseban način. Nemamo uzvanike, nema svečane sjednice Skupštine, popratnih programa. Nema na žalost niti dodjele županijskih priznanja.

Ono što nismo mogli ove godine nadoknadit ćemo dogodine i vratiti izvanjska obilježja proslave. Međutim, i ove godine prisutne su bitne sastavnice obilježavanja. Položili smo vijence najzaslužnijima za našu slobodu – našim poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

Prisustvovali smo svetoj misi u čast našega zaštitnika u crkvi Gospe od Milosrđa.

A u ovom obraćanju iznijet ću za javnost sažeti presjek stanja u kojem se nalazi Županija i pogled na njenu budućnost.

Dubrovačko-neretvanska županija uspješna je jedinica regionalne samouprave. Naši građani ostvaruju visoku razinu životnog standarda. Osigurali smo stabilnost i sigurnost, bitne i za građane i za naše gospodarstvo. Sve županijske službe djeluju uredno. Uspješno djeluju i sve ustanove i društva u nadležnosti županije, a njih ima više od sedamdeset. Uspješno smo završili spajanje Ureda državne uprave sa županijskim upravnim odjelima i  sad djelujemo kao jedinstvena županijska administracija. To je dobar primjer decentralizacije u Hrvatskoj koji je provela naša Vlada.

Županijska skupština kao najviše županijsko tijelo dala je svoj doprinos ovakvom uspješnom djelovanju i stabilnosti. To je prvenstveno zasluga skupštinske većine koja ima odgovornost za Županiju u ovom mandatu. Treba, međutim, reći da je i oporba, svojim pristupom, koji se nije samo svodio na politikantstvo, dala onaj doprinos koji se od oporbe očekuje.  

Dubrovačko-neretvanska županija, mjereno indeksom razvijenosti, uvrstila se među tri najuspješnije hrvatske županije. U vrhu smo županija po korištenju fondova EU, po gospodarenju pomorskim dobrom, po međunarodnoj prepoznatljivosti, ali i u mnogim drugim područjima.

Svojim djelovanjem naša županija potvrđuje da je županijski ustroj u RH dobar. Prijedlozi koji se ciklično pojavljuju da se u Hrvatskoj ustroji pet većih regija nemaju opravdanja, a najčešće predstavljaju predizborno politiziranje. Mi ne prihvaćamo dovođenje u pitanje statusa ove županije, statusa Dubrovnika kao županijskog središta, to smo i u našim deklaracijama uvijek snažno naglašavali. Ali jednako tako ističemo kako bi za Hrvatsku u cjelini bilo opasno vraćati se na modele koji su kroz povijest dijelili naše nacionalno biće.

Čvrsto stojimo i uz postojeći lokalni ustroj. Gradovi i općine u našoj županiji, a uvjereni smo i diljem Hrvatske, opravdali su i svakodnevno opravdavaju svoje  postojanje. Ne smijemo zanemariti da građani na određenom području imaju pravo na lokalnu samouporavu, to im se ne može oduzeti proizvoljnim političkim prekrajanjima. Svaka općina koja izvršava svoje zakonske obveze i može brinuti o svojim financijama ima pravo na postojanje. Sadašnji lokalni ustroj u Hrvatskoj je dobar, ne treba ga mijenjati, može ga se samo popravljati. Uostalom, upravo se ovakav ustroj potvrdio u borbi protiv koronavirusa na terenu kao nužna i dobrodošla sastavnica ukupnog državnog sustava obrane od pandemije.

U ovoj županiji i dalje ustrajemo na provedbi naših zacrtanih projekata i u tome se ne damo omesti ni u vrijeme ove velike krize. Najvažniji projekt našega povezivanja s ostalim dijelom Hrvatske – Pelješki most s pristupnim cestama uspješno se realizira. Radimo i na daljnjem prometnom povezivanju: brzom cestom od Zračne luke do Osojnika, autocestom od Osojnika do Čvora Metković i Pelješkom cestom s novim lukama na otocima. Zahvalni smo ovoj Vladi što je na svojoj sjednici u Dubrovniku dala jasnu potporu ovim i brojnim drugim našim projektima i što sredstvima fondova EU i državnog proračuna financijski stoji iza ovih projekata.

Spomenuti projekti, ali i brojni drugi koje provodimo kao što su Centar za gospodarenje otpadom, Poduzetnički inkubator u Pločama, Navodnjavanje Donje Neretve, OŠ Cavtat, Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture, ribarske luke u Veloj Luci i Sustjepanu, Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, Zavičajna kuća Dubrovačkoga primorja, Gradski muzej u Korčuli, Muzej zlata i srebra u Smokvici, Centar za mediteransku baštinu u Stonu, projekti prirodne baštine u Neretvi i drugi potvrđuju naše ustrajanje na razvojnim projektima za budućnost. Realizacija tih projekata potvrđuje i važnost članstva Hrvatske u EU i korištenja bespovratnih sredstava koje nam to članstvo omogućuje.

To se pokazuje i u zdravstvu u kojem smo bespovratnim sredstvima iz EU dovršili projekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, u tijeku je realizacija Dnevne bolnice u Metkoviću i Dubrovniku, a pripremamo i druge projekte, među kojima ustrajemo na projektu Hitne helikopterske službe. Zdravstvo se u našoj županiji još jednom, upravo ovih dana, potvrdilo u borbi s koronavirusom u kojoj smo do sada pobijedili, kako u našoj županiji tako i u cijeloj državi. Priznanje za tu pobjedu zaslužili su mnogi: Vlada RH svojim pravovremenim i humanim pristupom spašavanja svakog pojedinog ljudskog života. Nacionalni stožer za odličan posao i potvrđenu stručnost. Isto vrijedi za Županijski stožer, našu policiju, Hrvatsku vojsku, inspekcije, vatrogastvo, HGSS, Crveni križ, Caritas, gradove i općine i njihovu civilnu zaštitu, za volontere i donatore.

Naročito priznanje zaslužuju naši sugrađani bez čijeg odgovornog ponašanja postignuti uspjeh ne bi bio moguć. Hrvatska je položila velik ispit ljudskosti, stručnosti i organiziranosti. U našoj županiji također. Na to smo veoma ponosni.

Korona pandemija ima nažalost katastrofalne posljedice za gospodarstvo poglavito za našu temeljnu granu – turizam. Mjere Vlade su dobrodošle i puno  pomažu, ali nije moguće nadoknaditi sve nastale štete. I dalje očekujemo od Vlade pomoć gospodarstvu, ali i drugim segmentima društva, ali i sami tražimo načine za što skorije aktiviranje svih djelatnosti. Borimo se za povratak turizma, makar i u suženom obujmu, već u ovoj sezoni. Sve to, dakako, pridržavajući se i dalje svih epidemioloških mjera.

Pobijediti ćemo pandemiju kao što smo do sada pobijedili sve druge ugroze. Borimo se da to bude sa što manje izgubljenih života i sa što manje narušenog zdravlja. U tome smo hvala Bogu do sada uspješni.

Pobijedit ćemo i ovu najnoviju bezobraštinu ponovnog svojatanja naših pisaca. Opet posežu za našim! Izazivaju revolt, još više sažaljenje! Bilo bi vrijeme da prestanu!  

Mi smo sigurni u sebe. Pobijedili smo u Domovinskom ratu, stvorili državu, pobjeđujemo koronavirus uvjerljivije nego mnogi drugi u svijetu. Pokazujemo da možemo mnogo toga, pogotovo kad smo ujedinjeni.

Takvi ćemo biti i ubuduće. To je zalog našega daljnjeg uspjeha u ovoj županiji. To dugujemo našim braniteljima, posebno poginulim vitezovima, ranjenima, logorašima, kao i drugim žrtvama agresije na Hrvatsku.

Mi ćemo i dalje, ne štedeći se, braniti interese ove najljepše hrvatske županije, boriti se za dobrobit naših sugrađana, našega gospodarstva, našega zdravstva, obrazovanja, kulture, športa. Branit ćemo vrednote koje baštinimo od naših predaka, posebno vrednote iz Domovinskog rata, našu vjeru i slobode svih ostalih vjeroispovjesti. U tome ćemo, vjerujemo, kao i dosad, imati potporu i zagovor našega zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Čestitam svima Dan županije i blagdan našega zaštitnika!

Neka Bog čuva naljepšu hrvatsku regiju – Dubrovačko-neretvansku županiju.

I na kraju se podsjetimo: Virus je još među nama – stoga „Ostanimo odgovorni“ !

Označena kao

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik