Obavijest maslinarima o tretiranju maslinine muhe

Autor: na 9. rujna 2021.

Tijekom kolovoza i srpnja, na području Dubrovačko-neretvanske županije, ulovi maslinine muhe (Bactrocera olea) na opažačkim mjestima bili su niskog intenziteta. Razlog tome bile su visoke temperature te izrazito sušan period.

No u proteklim danima bilježi se porast populacije odraslih jedinki na feromonskim lovkama. Maslinarima se stoga preporučuje pregled maslinika i postavljenih žutih ploča te uzorkovanje plodova na zarazu maslininom muhom, osobito u maslinicima koji nisu patili od suše. Ovisno o stanju u masliniku i vremenu planirane berbe, predlaže se i poduzimanje mjera zaštite.

Prag štetnosti na žutim pločama je dvije muhe na ljepljivoj ploči tjedno. U tom slučaju preporučuje se nastavak primjene preventivne metode zatrovanih mamaca kojom se suzbija odrasli oblik maslinine muhe prije nastanka zaraze.

Kao gotovi mamac može se koristiti ekološki prihvatljivi pripravak Success baitopravdana (spinosad sa atraktantom). Kurativna metoda (tretiranje cijele krošnje) je ako se utvrdi 10% zaraženih plodova. Prema FIS- bazi MP https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ registrirani su pripravci za suzbijanje maslinine muhe:

• Na osnovi fosmeta ( trgovački naziv Imidan 50 WG)
• Na osnovi deltrametrina*( trgovački naziv: Decis 2,5 EC, Desci 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor plus, Demetrina SC)

Napomena: * Projektom istraživanja osjetljivosti maslinine muhe (Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske, pripravci na osnovi deltrametrina imaju dozvolu, ali nemaju učinkovitost u njenom suzbijanju. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Pripravke  je potrebno primijeniti sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Također, upozorava se proizvođače da prilikom izbora pripravaka za zaštitu koriste sredstva koja su registrirana u RH.

Za više informacija možete se obratiti na mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Označena kao

Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik