Neretvanskim gradovima i općinama sredstva za edukaciju o gospodarenju otpadom i rekonstrukciju vodovodnih i kanalizacijskih mreža

Autor: na 14. svibnja 2018.

 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je sa predstavnicima neretvanskih gradova i općina ugovore za projekte izgradnje i rekonstrukcije vodovodnih i kanalizacijskih mreža te gospodarenja otpadom.

Na razini cijele Hrvatske, za projekte kojima je cilj smanjenje gubitaka vode osigurano je 120 milijuna kuna, dok je za edukaciju građana o važnosti gospodarenja otpadom osigurano 47 milijuna kuna.

„Svaki iskorak u smjeru smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu znači prije svega racionalizaciju i naše odgovorno ponašanje prema prirodi te prema izvorima vode koji se nalaze na ovom području. Što se tiče edukativnih aktivnosti vezanih za gospodarenje otpadom, cilj nam je ukazati na važnost jednog drugačijeg, boljeg i ispravnog promišljanja o tome na koji način gospodariti otpadom te osvijestiti da otpad može biti sirovina za neku daljnju proizvodnju“, kazao je ministar Ćorić.

Gradu Metkoviću 940 tisuća kuna 

S gradonačelnikom Metkovića, Daliborom Milanom, ministar Ćorić potpisao je dva ugovora ukupne vrijednosti 940 tisuća kuna. Prvi ugovor vezan je za sanaciju gubitaka u vodoopskrbnom sustavu za što su osigurana sredstva u iznosu od 500 tisuća kuna.

„Gubici u vodoopskrbnom sustavu Metkovića se povlače godinama, ali kad ih usporedimo s drugim gradovima, oni nisu toliko veliki. Ovim sredstvima promijenit ćemo vodne cijevi, izmijeniti šahtove, itd. Iako ova sredstva nisu dostatna da riješe cijeli problem, radimo i dalje na projektima, a posebno onima koji osiguravaju sredstva iz EU fondova“, kazao je gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan.

Drugi ugovor odnosi se na edukaciju građana o važnosti recikliranja otpada. Vrijednost tog ugovora je 440 tisuća kuna koje će bit utrošene na aktivnosti informiranja građana o načinima selektiranja otpada što se u Hrvatskoj mora početi provoditi do 1. studenoga.

„U sklopu edukativnih aktivnosti napravit ćemo brojne radijske i televizijske aktivnosti, dijelit letke, posjećivat škole i vrtiće. Uz to, do 30. svibnja aplicirat ćemo na sredstva kojima ćemo osigurati spremnike za otpad. Dobili smo lokacijsku dozvolu za kompostanu i sortirnicu. Također, rješavamo i problem reciklažnog dvorišta koje će bit izgrađeno na Dubravici i za kojeg uskoro očekujemo dobivanje građevinske dozvole te vjerujem da ćemo uspjet aplicirat i dobit sredstva za gradnju“, kazao je Milan.

Općini Slivno 3 milijuna kuna 

S načelnikom općine Slivno, Smiljanom Mustapićem, Ćorić je potpisao ugovor vrijedan 3 milijuna kuna kojim će se nastaviti radovi na izgradnji kanalizacijske mreže na području Kleka.

„Sa ovim sredstvima napravit ćemo natječajnu dokumentaciju kroz ljeto te na jesen započeti s izgradnjom tri prepumpne stanice u Kleku i cijelim dijelom do granice. Također, poduzeće koje gospodari sustavom u BiH odradit će svoj dio posla na dijelu BiH te nam je u planu napraviti jedinstven sustav. Projekt će se nastaviti i u sljedećoj godini, sufinanciranjem od Hrvatskih voda. U planu je da se Repić – Radalj -Duboka spoji s Komarnom i kroz dvije do tri godine da Općina Slivno u tom dijelu dobije kompletnu kanalizaciju“, kazao je načelnik općine Slivno, Smiljan Mustapić

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik