Neretvanski krajevi na starim razglednicama i fotografijama

Autor: na 2. prosinca 2019.

U galeriji Gradskog kulturnog središta, sinoć je otvorena izložba „Neretvanski krajevi na starim razglednicama i fotografijama“.

U izložbi, koja je prvi put bila otvorena u sklopu „Dana Neretve u Zagrebu“, prikazane su razglednice i fotografije iz zbirke Marija Talajića i Zlatka Huzeka, s motivima neretvanskih i hercegovačkih krajolika, nastalih od kraja 19. stoljeća do početka Drugog svjetskog rata.

Među više od 2000 fotografija i razglednica iz zbirke, njih 150 za ovu izložbu izabrao je povjesničar umjetnosti i profesor povijesti Ivan Vekić, a Talajić je istaknuo da on i Huzek posjeduju najveću zbirku razglednica i fotografija doline Neretve i okolnih mjesta.

„Mislim da je ovdje veliki dio onoga fundusa koji do sad nikad nije bio prezentiran. Zbirka je posebna po svom sadržaju, a Huzek i ja kao sakupljači ne sakupljamo samo jedan motiv, već pokušavamo sakupiti sva moguća izdanja naših gradova i mjesta. Ovdje su prikazani i Pozla gola, Nova Sela, Pasičina, Vidonje, Dobranje, Blace, Slivno koje ima nevjerojatno vrijedne razglednice, a o Kominu, Opuzenu i Metkoviću ne trebamo ni govoriti“, rekao je Talajić.

Na otvorenju izložbe bio je i kolekcionar i poznavatelj starih razglednica i fotografija Igor Goleš, koji je istaknuo da je kolekcija Talajića i Huzeka jedna od dvije ili tri najbolje kolekcije s motivima manjih dalmatinskih mjesta.

„Vrijednost ove izložbe je velika za neretvanski kraj. Ovdje možemo vidjeti više desetaka razglednica koje su vrlo rijetke i sačuvane u najviše tri primjerka. I, naravno, kad se netko bavi sakupljanjem 10, 20 ili 30 godina, i sve te dokumentarne predmete sakupi na jednom mjestu, onda je vrijednost toga za kulturnu baštinu neprocjenjiva“, rekao je Goleš.

Na otvorenju izložbe nastupila je i ženska vokalna skupina KUD-a Metković. Izložba će ostati otvorena do 18. prosinca, a nakon toga će se izlošci donirati Osnovnoj školi Stjepana Radića.

Također, ovom prigodom je školi uručena i zahvalnica za podršku u akciji „Veliko srce za djecu Neretve“ Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve, u kojoj je nabavljeno novo sanitetsko vozilo za Dom zdravlja Metković.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik