Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen hrvatskom pjesniku Nikoli Martiću

Autor: na 29. rujna 2017.

 

U Gimnaziji Metković jučer je održan dio programa 13. Neretvanskog književnog, znanstvenog i kulturnog susreta koji je ove godine posvećen hrvatskom pjesniku Nikoli Martiću.

Na susretu su o Martiću govorili Predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, te književnici Fra Miljenko Stojić, Danica Bartulović, Vinko Grubišić i Stjepan Šešelj.

Pjesnik rođen u Višićima 1938. godine, svoju je prvu pjesničku zbirku naslova „Vrtovi zemlje humske“ objavio u 26. godini života. U pjesmama iz ove, ali i iz kasnijih zbirki, često se bavio tematikom neretvanskoga kraja, pri čemu je naglašavao krajolike, zvukove i mirise Neretve.

Stjepan Šešelj je kazao kako  je cilj, ovoga, ali i svih dosadašnjih susreta ponovna afirmacija neretvanskih pjesnika i pobuđivanje interesa za njihovo djelo.

„Želimo u školama u kojima se pojavljujemo reći tko su i koja je njihova veličina. Također, želimo da se njihova imena pamte te da mlade generacije prenose njihova djela“, kazao je Šešelj.

Susret se održava u organizaciji Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti, Hrvatske kulturne zaklade, Društva hrvatskih književnika te Matice hrvatske Neum.

Osim u metkovskoj Gimnaziji, dio programa susreta posvećenoga Nikoli Martiću održava se i u školama u Neumu, Pločama, Opuzenu, Čapljini i Višićima.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik