Neće grom u koprive

Autor: na 18. travnja 2017.

“Neće grom u koprive”, a ni bolest….stara je narodna izreka. Kopriva jača imunitet, popravlja krvnu sliku, ten, sjaj kože i kose.

“Kada bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti – kopriva“, rekao je francuski herbalist, Maurice Messegue.

Na sve strane osjeća se proljeće. Prvi su vjesnici već prošarali livade, gole su grane nanizale sitne listove, a vrijeme, promjenjivo i nestabilno, uz obilje sunca, kiše, vjetra i naglih skokova temperature, pokazuje svu raskoš najnestašnijeg godišnjeg doba. A baš takvo, nestalno i promjenljivo vrijeme, pogoduje umoru, osjećaju pospanosti, manjku energije, bolovima u kostima, glavobolji, ali i razvoju gripe. Baš zato valja se pobrinuti za zdravlje, i to sada, dok smo još zdravi i možemo ojačati imunitet te tako spriječiti ili umanjiti pojavu i razvoj bolesti. A, kopriva je idealna za to.

Kopriva je lijek 

Kopriva je izniman lijek. Velike količine vitamina (osobito A, C, B2), mineralnih soli, biljnih hormona i enzima sekretina čini koprivu odličnom za proljetne i jesenske kure čišćenja. Njome se, zbog obilja željeza, otklanja stanje potištenosti i osjećaj umora, ali i pridonosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca što olakšava opskrbu tijela kisikom i otklanja slabokrvnost. U proljeće, kada niču tek mladi izbojci kopriva koji su najbogatiji udjelom C vitamina, ne čekajte i svakako otiđite u prirodu po prve mlade listove.

Kopriva pomaže kod peludne groznice i ostalih vrsta alergija (otvara začepljen nos te ublažava i liječi infekcije koje izaziva alergen), pobuđuje izmjenu tvari, jača i čisti krv i cijeli organizam.

Onima koji su skloni posegnuti za biljem, bez ikakva razmišljanja skuhajte čaj od koprive. On je vrlo koristan kod kožnih bolesti, bubuljica i akni, a preporučuje se i kod pojave afti i upale desni. Zbog visokog udjela kalija, čaj djeluje diuretski, zbog čega se koristi u liječenju upale mokraćnih puteva. Kalcij, natrij, magnezij, fostor… lepeza je koja pokazuje pravo bogatstvo u izgledom tako skromnoj, a tako moćnoj biljci.

Ne pretjerujte, ali svakako uživajte u blagodatima koprive, koja nam je upravo sada na dohvat ruke.
 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik