Nazire se rješenje problema rada medicinsko-biokemijskog laboratorija u Metkoviću

Autor: na 25. travnja 2019.

Gradski vijećnici usvojili su prijedlog zaključka o prihvaćanju ugovora kojim će se financirati nabava opreme za Dom zdravlja Metković. Naime, iz gradskog proračuna je za zdravstvo izdvojeno 500 tisuća kuna, od čega je za metkovski Dom zdravlja izdvojeno 300 tisuća.

Gradonačelnik Dalibor Milan najavio je i moguće rješenje problema rada medicinsko-biokemijskog laboratorija iz kojeg se, zbog nedostatka medicinskog kadra, uzorci krvi, na daljnju obradu, šalju u Kaštela.

Gradonačelnik Milan je kao rješenje naveo dolazak specijalistica u sklopu poslovno-tehničke suradnje s privatnom poliklinikom.

„Ravnatelj Doma zdravlja Mihovil Štimac u pregovorima je s poliklinikom Glavić. Po svemu sudeći, sredinom svibnja ili nešto kasnije u Metković će doći dvije specijalistice kojima će Grad Metković dati stan u najam. To je najmanje što Grad može napraviti. Mislim da je to jedan mali korak koji je Grad Metković učinio, ali svakako je time privukao te specijalistice i taj će laboratorij funkcionirati kao prije“, rekao je Milan.

Gospodarenje otpadom

Gradski vijećnici usvojili su i Izvješće o provedbi plana gospodarenja otpadom za 2018. godinu. Naime, do 1. studenog ove godine, kada na snagu stupa Uredba o gospodarenju otpadom, Grad je obvezan osigurati sve uvjete za odvojeno prikupljanje otpada, pri čemu je naglasak na potrebnoj infrastrukturi. Sredstva za spremnike za odvojeno prikupljanje otpada Grad Metković je dobio od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a prethodi im osiguravanje sredstava za sortirnicu, kompostanu i reciklažno dvorište.

„Što se tiče sortirnice koja nam je vrlo bitna za gospodarenje otpadom, ishodili smo lokacijsku dozvolu. Krećemo u realizaciju projekta. Po svemu sudeći, grad će vlastitim sredstvima graditi tu sortirnicu jer Fond još nije definirao kriterije koji bi zadovoljavali da bi grad mogao aplicirati. Mi nemamo vremena i trebamo krenuti u realizaciju što prije. Što se tiče kompostane, raspisali smo natječaj za izradu projekta, dobili smo lokacijsku dozvolu i uskoro slijedi ishođenje građevinske dozvole. Što se tiče reciklažnog dvorišta, prijavili smo se na natječaj za financiranje projekta ali dobili smo obavijest od Fonda da ne možemo dobiti novac jer na području grada Metkovića već postoji reciklažno dvorište te da Fond ne može sufinancirati još jedno. I to će grad napraviti vlastitim sredstvima“, rekao je Milan.

Grad Metković dobio je i pravo na korištenje odlagališta otpada na Dubravici na još pet godina te je u planu i prostorno proširenje istoga, kako bi se povećao kapacitet.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik