Najzdravije namirnice svijeta: špinat

Autor: na 9. svibnja 2017.

 

U tijeku je sezona špinata ili spanjaka što sigurno raduje mnoge od vas, pogotovo ako ga imate u svom vrtu. Špinat, lat. Spinacia oleracea, je jednogodišnja biljka s tamnozelenim jestivim listovima.

Nije potrebno dugo opisivati Popajevo omiljeno povrće koje onima koji ga jedu daje herkulovsku snagu.

Pretpostavlja se da potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka.

Najprije se uzgajao u Perziji, a u 7. stoljeću je stigao u Kinu kao poklon od kralja Nepala. U Europi se počeo uzgajati relativno kasno, tek početkom 11. stoljeća.

Poznata francuska kraljica Katarina de Medici zapovijedala je svojim kuharima da poslužuju špinat uz svaki obrok. To nije ni čudo, jer je ovo povrće prava riznica vrijednih nutrijenata.

Špinat je  bogat klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom, te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja.

Špinat nudi ogromne zalihe hranjivih tvari u odnosu na svoju kaloričnu vrijednost. Osim toga: štiti kosti i čuva od raka. Potiče probavu, sprečava zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizira razinu šećera u krvi, poboljšava funkciju mozga, dobar je lijek za anemiju i odličan za zdravlje očiju.

Špinat je široko korištena namirnica u kulinarstvu. Najzdravije ga je jesti sirovog i kratko kuhanog. Jednom kuhani špinat više se ne preporučuje zagrijavati.

Od njega se pripremaju salate, umaci, juhe, a izvrstan je dodatak tjesteninama, nadjevima i zdravim smoothiejima. Zamutite si jedan!

Potrebno vam je:

1 šalica špinata

pola šalice borovnica

pola šalice malina

1 čaša narančinog soka

Priprema:
Izblendajte sve sastojke. Voće će prikriti okus špinata, a špinat će ovaj zdravi smoothie obogatiti vlaknima i nutrijentima. U slast!!!

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

uživo

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik