Najkreativnije tehnike za ukrašavanje uskrsnih jaja

Autor: na 30. ožujka 2018.

 

Za sve vas kojima je dosadilo svake godine bojiti jaja na isti način, pripremili smo četiri tehnike s kojima će vaše pisanice biti sve, samo ne obične.

 

Bojanje s rižom i bojama

FOTO: youtube.com

U plastičnu posudu stavite rižu i dodajte nekoliko kapi jestive boje, stavite poklopac i dobro protresite kako bi riža ravnomjerno upila boju. Već skuhana jaja stavite u posudicu, poklopite i lagano valjajte dok boja ne prijeđe na jaja.

 

Bojanje jaja u crnom vinu

FOTO: coolinarka.com

Stavite jaja u lonac i prelijte ih vinom, koje može biti i kupovno. Kad vino zavrije, kuhajte jaja još pet minuta, a zatim prekrijte posudu i ostavite preko noći. Ujutro jaja stavite na krpu kako bi se osušila.

Ovako skuhana jaja ne trebate premazivati uljem, jer su kristali nastali kuhanjem dovoljni za sjaj.

 

Izbjeljivanje jaja

FOTO: livelovehome.nl

U lonac stavite jaja i potpuno ih prelijte vodom i octom u omjeru 1:1. Kuhajte jaja oko sedam minuta nakon što voda zakipi, a tijekom kuhanja možete žlicom skidati pjenu koja će se stvarati od vrenja tekućine. Skuhana jaja ostavite desetak minuta u tekućinu u kojoj su se kuhala, pa ih rashladite pod vodom i isperite uz trljanje s grubim dijelom spužve za pranje posuđa.

Izbijeljena jaja idealna su za daljnje ukrašavanje različitim tehnikama – od bojanja prirodnim bojama, iscrtavanja markerima, lijepljenja različitih ukrasa do decoupage tehnike.

 

Decoupage tehnika ukrašavanja jaja

FOTO: poduzetna.com

Decoupage tehnika sa salvetama vremenski je zahtjevnija od ostalih načina ukrašavanja, no postupak je poprilično jednostavan. Sve što vam je potrebno su bijela jaja, salvete, bjelanjak, dva kista i jestivo ulje.

Ukoliko ne možete pronaći bijela jaja u trgovini, možete ih sami izbijeliti na način na koji smo već objasnili, a kod odabira salveta, najbolje je uzeti one s bijelom podlogom kako biste mogli lakše kombinirati i spajati različite dijelove.

Prije nego što krenete s postupkom ukrašavanja, odlučite se koje motive sa salvete želite zalijepiti na jaja. Pažljivo razdvojite slojeve salvete i koristite samo gornji dio salvete sa slikom. Motive koje želite iskoristiti nemojte rezati škarama jer ćete dobiti oštre rubove, već umočite tanki kist u malo vode i s njim lagano prijeđite uz rub motiva te ga prstima razdvojite od ostatka salvete. Na još suho jaje, prislonite motiv da vidite kako će izgledati na jajetu i je li vam odabrani motiv dostatan.

Potom u posudici lagano umutite bjelanjak vilicom. Prislonite salvetu na jaje i većim kistom umočenim u bjelanjak prelazite preko salvete, a pri tome pazite da potezi kistom budu od sredine motiva prema van. Lagano odlažite jaja na masni papir kako bi se osušila. Kad se bjelanjak na jajima potpuno osušio, jestivim uljem premažite jaja kako bi motivi još više došli do izražaja.

 

Za sve vas koji ste ipak ljubitelji tradicionalnog načina ukrašavanja uskrsnih jaja, kliknite ovdje i saznajte kako ih obojiti začinima, voćem i povrćem.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik