Na ušću Neretve i Pod gredom svečano otvorene promatračnice za ptice

Autor: na 3. svibnja 2017.

 

Na ušću Neretve danas je održano svečano otvorenje promatračnica za ptice koje su izgrađene u sklopu „Projekta integracije u EU NATURA 2000“.

Riječ je o dvije promatračnice na lokacijama Galičak na ušću Neretve i posebnom ornitološkom rezervatu „Pod Gredom“, kod mjesta Vid. Obje su opremljene panoramskim teleskopom, video nadzorom i interpretativnim pločama.

Nositelj ovog projekta vrijednog milijun i 150 tisuća kuna je  Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a financiran je putem zajma Svjetske banke i donacijom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovoga projekta je promocija zaštite prirode u najširem smislu te poticanje na održivo korištenje prirodnih dobara.

Selektivni oblici turizma

Župan Dubrovačko- neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, na otvorenju je istaknuo kako su, promatračnice, osim na zaštitu prirode, usmjerene i na razvoj selektivnih oblika turizma.

„Dubrovačko- neretvanska županija je poznata kao županija koja ima kulturno- povijesne i prirodne vrijednosti među kojima je Dolina Neretve. Za nas je ovo jedna podloga za razvoj turizma, a posebice segmenta koji se odnosi na promatranje ptica. Kroz Strategiju razvoja turizma Doline Neretve pokazali smo da je moguće oslonit turizam na prirodnu baštinu, a i ovdje se oslanjamo na očuvanje biljnih i životinjskih vrijednosti koje imamo“, kazao je Dobroslavić.

Svečanom otvorenju nazočili su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, Turističke zajednice Dubrovačko- neretvanske županije te predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave s područja Doline Neretve.

Promatračnice za ptice


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik