Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima

Autor: na 20. srpnja 2018.

Povodom blagdana sv. Ilije i Dana Grada sinoć je u Gradskom kulturnom središtu održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljena javna priznanja ovogodišnjim laureatima.

Priznanja im je dodijelio gradonačelnik Dalibor Milan koji se u svom obraćanju osvrnuo na proteklu godinu te govorio o projektima koje namjerava realizirati, pri čemu je, između ostaloga najavio i obnovu Trga kralja Tomislava, izgradnju triju rotora u centru grada te nastavak realizacije projekta Aglomeracija Metković.

Počasnim građaninom Grada Metkovića proglašen je ministar obrane i umirovljeni general Damir Krstičević koji je kao zapovjednik 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu predvodio zahtjevne vojne operacije koje su pridonijele sigurnosti stanovnika Metkovića i doline Neretve.

„Prije svega, hvala Gradu Metkoviću, gradonačelniku i svim vijećnicima. Ovu nagradu vidim kao priznanje sebi za svoj rad, međutim i kao priznanje svim braniteljima. Ja sam ne bih mogao napraviti ništa i svi smo skupa obranili ovaj prostor na jugu. Također, ovu nagradu vidim i kao priznanje hrvatskoj vojsci danas“, kazao je ministar Krstičević.

Za kulturu i obrazovanje, nagrade prof. Mirku Crnčeviću te posmrtno Frani Prskalu i Mati Mustapiću

Nagradu „Narona“ koja se dodjeljuje u području kulture i obrazovanja dobio je profesor matematike u Gimnaziji Metković Mirko Crnčević. U 40 godina rada s učenicima, Crnčević je kao njihov mentor postigao zapažene rezultate na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima te na ispitima državne mature zbog čega je promoviran u zvanje profesor – savjetnik. Redovito se usavršava na seminarima i stručno – metodičkim radionicama te sudjeluje u različitim Erasmus plus projektima.

Nagradu „Narona“ za promicanje kulture i obrazovanja posmrtno su dobili i profesori Frano Prskalo te Mate Mustapić.

Kroz svoj dugogodišnji rad s učenicima, profesor glazbene kulture Frano Prskalo ostvario je mnogobrojne uspjehe na različitim natjecanjima u cijeloj regiji. Osnovao je Mandolinski orkestar Metković te Gradski zbor Metković, a svojim najvećim profesionalnim uspjehom smatrao je osnivanje Osnovne glazbene škole koja je 1984. godine počela djelovati pri Osnovnoj školi Stjepana Radića.  Bio je njezin stručni voditelj bio sve do odlaska u mirovinu, 2003, a upravo zahvaljujući upornosti i poučavanju djece i mladih kulturnim i umjetničkim vrednotama, Prskalo je pridonio razvoju glazbenog obrazovanja u Metkoviću te u odgoju mnogobrojnih generacija među kojima je velik broj onih koji su se glazbom nastavili baviti profesionalno.

Profesor hrvatskog jezika i književnosti, Mato Mustapić se u društveno – politički život grada uključio 2001. godine te je do 2013. obnašao više dužnosti, među kojima se ističe funkcija zamjenika gradonačelnika u dva mandata.

Kao dugogodišnji ravnatelj Gradskog kulturnog središta znatno je podignuo razinu likovnih događanja u gradu, a zapažen je i njegov rad na području promicanja kazališne i glazbene umjetnosti. Sudjelovao je u organizaciji mnogih društvenih događanja, a svoje djelovanje u kulturi iskazao je i kao aktivan član Ogranka Matice hrvatske Metković.

Priznanja uspješnim sportskim klubovima

Nagrada Grada Metkovića Ždral u području sporta dodijeljena je Boćarskom klubu Metković i Veslačkom klubu Neretvanski gusar.

Od 1997. godine kada je osnovan pa do danas, Boćarski klub Metković je sinonim za afirmaciju boćanja u dolini Neretve, a zahvaljujući dobrim rezultatima ubraja se među 3 najuspješnija boćarska kluba u Dalmaciji. U protekloj sezoni uspjeli su vratiti status prvoligaša, a u Klub se vratio i četverostruki svjetski prvak Markica Dodig. Boćarski klub Metković dao je i državne prvake u paru, Nedu i Ivu Kežića.

„Veliki uspjeh je povratak u prvu ligu i to mnogo znači kako boćarima i našim obiteljima, tako i svim sugrađanima. Dolina Neretve je uvijek živjela i uvijek će živjeti uz boćanje. Hvala gradonačelniku i građanima što su prepoznali naše rezultate i dodijelili nam ovu nagradu“, kazao je predsjednik kluba Josip Kevo.

Veslački klub Neretvanski gusar osnovan je 1968. te je u 50 godina djelovanja ostvario zavidne sportske rezultate među kojima su, uz uspjehe na međunarodnim natjecanjima i  nekoliko titula prvaka bivše države te Republike Hrvatske. Uz tradicionalnu Neretvansku regatu, klub organizira i regatu osmeraca „Neretva open“, a pridonijeli su i u organizaciji nedavno održanog Europskog prvenstva u kajak- kanu maratonu.

„Ovo je jedan veliki plod našega rada i iznimno smo počašćeni što je taj rad prepoznat. Ovo je stvarno jedan veliki korak, pogotovo zbog toga što ove godine slavimo 50 godina kluba i 30 godina Neretvanske regate. Te obljetnice pokazuju našu ustrajnost i to kako podižemo ovaj sport na jednu višu ljestvicu“, kazao je predsjednik Veslačkog kluba Neretvanski gusar, Vido Jeramaz.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik