Na Svečanoj sjednici Grada Metkovića potpisan ugovor o razvoju vodnokomunalne infrastrukture

Autor: na 20. srpnja 2019.

Povodom blagdana sv. Ilije i Dana grada, sinoć je u Gradskom kulturnom središtu održana Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je potpisan Ugovor  o dodjeljivanju bespovratnih sredstava za projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković“ i na kojoj su dodijeljena javna priznanja ovogodišnjim laureatima.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Metkovića  d.o.o. Filip Dominiković i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Riječ je o projektu u kojem će se na području Metkovića izgraditi više od 40 kilometara kanalizacijske mreže, rekonstruirati oko 18 kilometara sustava javne vodoopskrbe i izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ekvivalenta od 18 400 stanovnika. Projekt je vrijedan 448 milijuna kuna, vrijednost bespovratnih sredstva iz Kohezijskog fonda je 253 milijuna kuna, dok projekt u iznosu od po 42 milijuna kuna financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode. Metković d.o.o. projekt će financirati u iznosu od 16 milijuna kuna.

Ministar Ćorić istaknuo je da će se projektom riješiti dugogodišnji problem na području Metkovića.

„Dugoročno rješenje ovog problema koji je tištilo Metković desetljećima konačno se nazire. Bit će riješen problem kanalizacije, odnosno, javne odvodnje za grad Metković i stopa povezanosti na mrežu odvodnje povećat će se s 46 na 89 posto. Vjerujem da će natječaji i radovi o kojima je riječ biti u najkraćem mogućem roku otvoreni, a kraj projekta očekuje se 2022. godine”, rekao je ministar Ćorić.

Gradonačelnik Milan se u svom obraćanju osvrnuo na proteklu godinu i na projekte koji se tek trebaju realizirati, a projekt aglomeracije smatra projektom kojim će se u Metkoviću povećati životni standard.

„Mislim da je ovo povijesni dan jer će povećati životni standard svih građana Metkovića. Ovim projektom će se poboljšati i građevinska infrastruktura i otvorit će se mnoga vrata svim građevinarima s područja doline Neretve i šire. Prvi smo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potpisali ovakav ugovor.

Smatram da je ovo velik projekt i kao gradonačelnik sam ponosan na sve ljude koji su radili na njemu“, rekao je Milan.

Nagrada za životno djelo Mati Nikoliću

Gradonačelnik Dalibor Milan na svečanoj sjednici je uručio i javna priznanja Grada Metkovića ovogodišnjim laureatima.

Nagradu Grada Metkovića za životno djelo dobio je Mate Nikolić, koji se kroz život u istaknuo na području kulture, sporta, očuvanju tradicije aktivnostima povodom Ivandana i Badnjaka, te kroz humanitarni rad. Do 1965. bio je vratar NK Neretve, jedan je od osnivača folklorne skupine, član je Pokladnog maškarskog društva i dobitnik je spomenice Vatrogasnog saveza Hrvatske. Kroz humanitarni rad je pomagao Gradsku glazbu Metković i Udrugu roditelja sa smetnjama djece u razvoju „Nada“.

„Čovjek ne može biti sretniji nego u svom gradu, među svojim ljudima i gdje djeca rastu i žive. Sretan sam da ovaj grad živi i napreduje i da će napredovati u budućnosti s ljudima kao što su drugi ovogodišnju laureati i ja i želim se zahvaliti na nagradi“, rekao je Nikolić.

Javna priznanja u području zdravstva dr. sc Vladi Krmeku i dr. med. Rasemi Bubici

Nagrade Grada Metkovića „Sveti Ilija“ u području zdravstva dobili su dr. sc. Vlado Krmek i dr. med. Rasema Bubica, koji su donedavno bili pedijatri Doma zdravlja Metković.

Dr. sc. Krmek u Metkoviću nagradu je dobio zbog iznimnog doprinosa na području zaštite djece i unapređenja zdravlja i svih oblika društvenog života u Metkoviću. Bio je voditelj aktivnosti UNICEF-a u promicanju dojenja i proglašenja metkovskoga rodilišta „Rodilištem-prijateljem djece“. Osnivač je i prvi predsjednik LIONS kluba Metković-Narona, kroz čiju je aktivnost nabavljen aparat za probir sluha u metkovskom rodilištu. Bio je predsjednik Povjerenstva za vještačenje djece s posebnim potrebama pri Centru za socijalnu skrb Metković, te je pomagao u pružanju psihosocijalne pomoći djeci i majkama i izbjeglištvu. Stručni je suradnik na Fakultetu zdravstvenih studija u Dubrovniku i dobitnik je rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, zahvalnice UNICEF-a i Hrvatskog pedijatrijskog društva.

Dr. med. Rasema Bubica nagradu je dobila zbog iznimnog doprinosa na području zaštite zdravlja te savjesnoj i predanoj brizi za zdravlje svojih pacijenata. Pri Domu zdravlja Metković je na području zaštite zdravlja djece radila od 1980., a uz svoje pacijente je bila i za vrijeme Domovinskog rata. Na mrežnoj stranici najdoktor.hr, roditelji su je ocijenili najvišom ocjenom, kao etičnu liječnicu koja je u potpunosti djelovala prema načelima struke.

U području humanitarne djelatnosti nagraženi Nela Orlović i FRAMA Metković

Zbog iznimnih postignuća u području humanitarne djelatnosti, organizacije edukativnih, zdravstvenih i socijalnih programa, nagradu Grada Metkovića „Sveti Ilija“ dobila je Nela Orlović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa u Metkoviću, u kojem djeluje od 1987. Posebno se istaknula u promicanju dobrovoljnog darivanja krvi i organizaciji pomoći za vrijeme velikih poplava u Metkoviću i okolici, kao i u drugim dijelovima Hrvatske. Bila je član interventnih timova za vrijeme migrantskih kriza, organizirala je i akcije pomoći vatrogascima i pripadnicima vojske tijekom velikih požara, a posebno je uključena u edukaciju djece i mladih u pružanju prve pomoći. Trenutno je, također, članica Glavnoga odbora Crvenoga križa.

Nagradu Grada Metkovića „Sveti Ilija“ u području humanitarne djelatnosti i volonterstva dobila je Franjevačka mladež (FRAMA) Metković. FRAMA u Metkoviću aktivno djeluje već 23 godine, okuplja mlade ljude od 14 do 30 godina i trenutno broji 50 članova. Framaši sudjeluju u vjerskom, javnom, društvenom, socijalnom i kulturnom životu Metkovića, volontiraju na mnogim sportskim i humaniutarnim događajima, a organizatori su humanitarnih akcija, Framasonga i Međunarodne volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“.

„Ponosan sam na sve članove, prošlogodišnje i ovogodišnje vijeće FRAME. Organiziramo mnogo događaja, ponajviše humanitarnih, zbog kojih smo i dobili ovu nagradu. Ovo je pečat na naš trud i želju za radom. Hvala Gradu Metkoviću što je naš trud prepoznao! Na ovaj način želimo potaknuti mlade da se uključe u humanitarne projekte“, rekao je Luka Grgić, član Franjevačke mladeži.

Javna priznanja u području kulture, obrazovanja i promicanju ugleda Metkovića

Nagradu Grada Metkovića „Narona“ u području kulture i promicanju ugleda Metkovića dobila je Klapa „Sveti Nikola“ koja djeluje već deset godina kao skupina pučkih pjevača župe sv. Nikole iz Metkovića. Klapa je zabilježila značajne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, te je dobitnica više strukovnih nagrada, nagrada publike, plaketa i drugih priznanja. Prvi samostalni album „Neretva je sveto blago“ objavljen je 2013., a u pripremi je i snimanje drugog albuma.

Profesorica engleskoga jezika Gordana Nikolić dobitnica je nagrade Grada Metkovića „Narona“  u području obrazovanja, te za promicanje ugleda Gimnazije Metković, Grada Metkovića i Republike Hrvatske u svijetu. Engleski jezik predaje više od 40 godina, a učenici je pamte po savjesnom i odgovornom odnosu prema radu. Zbog svog profesionalnog uspjeha imenovana je profesoricom savjetnicom, a njeni učenici osvojili su mnoge nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Bila je suradnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kao i, uz rad u Gimnaziji Metković, honorarni predavač na dislociranim studijskim grupama u Opuzenu i Pločama Fakulteta za elektrotehniku, strojarstvo i brodogradnju veleučilišta u Splitu. Voditeljica je UNESCO-vih i UNICEF-ovih projekata u Gimnaziji, te je dio nagrađivanoih timova u sklopu projekata Škola demokracije i EUROSCOLA.

Nagrada „Ždral” posmrtno nogometnom treneru Jozi Veraji

Posmrtno je, za djelovanje u području sporta, za rad s djecom i mladima te za ljubav prema nogometu koju je usadio generacijama Metkovaca, nagradu Grada Metkovića „Ždral” dobio Jozo Veraja. Bio je nogometni igrač i trener NK Neretve i ONK Metković, u kojem je proveo polovicu svoje karijere, te je bio i iznimno cijenjen u društvu. Preminuo je 27. veljače 2019., ostavivši iza sebe suprugu i četvero djece. Metkovci će ga pamtiti po načinu rada, načinu na koji je živio nogomet, motivacijskim govorima, načinu razmišljanja i prema izraženom domoljublju prema Hrvatskoj i Metkoviću.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik