Na sastanku s ministricom Vučković istaknuta potreba za udruživanjem proizvođača u dolini Neretve

Autor: na 5. veljače 2020.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Opuzenu je održala sastanak sa predstavnicima gradova i općina doline Neretve te s predstavnicima lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

U rješavanju aktualnih pitanja dotaknuli su se, između ostalog, financiranja lokalnih projekata, strategije razvoja poljoprivrede, plana raspolaganja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem te udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije.

Na sastanku je istaknuto kako se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Opuzena a zatim i raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta na području Ploča, koje su pripremile program raspolaganja i čekaju suglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Istaknuta je i potreba za udruživanjem proizvođača u dolini Neretve. Naime, Ministarstvo poljoprivrede radi na izradi novog podzakonskog akta u području proizvođačkih organizacija. Cilj je olakšati udruživanje proizvođača, sa svrhom kvalitetnije pripreme prije javljanja na natječaje za mjere Programa ruralnog razvoja i korištenja financijskih sredstava za njihov rad. Proizvođačka organizacija kojoj je odobren poslovni plan na početku rada može koristiti potpore kroz Mjeru 9, a članovi proizvođači pojedinačno mogu ostvarivati dodatne prednosti prilikom prijave na neke druge mjere Programa ruralnog razvoja. U Republici Hrvatskoj trenutačno djeluje 17 priznatih proizvođačkih organizacija u 8 različitih sektora, a ukupno broje 700 članova. Od toga, nijedna nije iz doline Neretve.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik