• Nekategorizirano

Na 16. festivalu žudija u Imotskom sedam skupina iz neretvanskih župa

Autor: na 29. ožujka 2016.

U Imotskom je jučer, na  Uskrsni ponedjeljak, u  organizaciji župe Sv. Franje, održan šesnaesti Vodički festival žudija na kojem su  sudjelovale trideset dvije skupine.

Iz Neretvanskog  dekanata nastupilo je sedam  društava i to iz župa  sv. Nikole iz Metkovića, iz Vida, Komina, Rogotina, Vidonja s Mliništa, Opuzena i Slivna s Vlake.

Marko Marušić, koordinator festivala za južnu Hrvatsku, kaže:

„Imali smo 36 skupina, a odazvalo ih se 32 što je do sad najveći broj sudionika. Inače, trend je da ih svake godine imamo po dvoje-troje više. Posložilo se da smo tokom priprema u Imotskom susreli osobu koja je na jedan poseban način pristupila tome i znala nas savjetovati kako dalje, kako da čuvanje Kristova groba, odnosno, žudije, postanu nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske tako da smo pripremili sve. Imamo prvi sastanak u Kominu gdje će se sve neretvanske župe koje imaju žudije sastati, napraviti te formulare da možemo prijaviti u županiju, županija dalje prema ministarstvu. Tada mi je na neki način priopćeno da će se i Sveti Ilija uključiti u projekt.“

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik