Mogućnosti otkupa poljoprivrednih proizvoda kroz suradnju sa Podravkom

Autor: na 23. studenoga 2017.

 

U organizaciji Referalnog centra  Ministarstva hrvatskih branitelja danas je u galeriji Gradskog kulturnog središta održana radionica o provedbi Sporazuma o suradnji između Ministarstva i  Podravke d.d.  vezanog za otkup poljoprivrednih proizvoda.

Cilj sastanka bio je upoznati braniteljske zadruge, OPG-ove i druge zainteresirane građane s odredbama Sporazuma te uvjetima i načinima na koji Podravka može otkupiti proizvode.

Voditelj nabave primarnih sirovina u Podravci Zlatko Đelekovčan istaknuo je intenciju da se uvozne sirovine u skoroj budućnost u potpunosti zamjene domaćim te da je u  tom cilju i uspostavljanja suradnje s braniteljskim zadrugama.

„Podravka je otvorena za sve moguće suradnje sa braniteljskim zadrugama, poljoprivrednicima, OPG – ovima. Vrlo je teško na velike udaljenosti voziti proizvode zbog kvarljivosti i zbog toga je bitno udruživanje“, kazao je Đelekovčan.

Podrška u svim fazama proizvodnje

Nikolina Jelović  iz Podravke ističe kako će ova tvrtka buduće kooperante podržavati u cijelom procesu proizvodnje.

„Poljoprivrednici bi dobivali ugovore s kojima bi na početku sezone poljoprivredne sezone znali koje su njihove obveze te kada, koliko i po kojim cijenama bi nam isporučivali proizvode. Također, uz Podravku bi dobili podršku što se tiče razvojne strane te pomoć u kreditiranju u smislu repromaterijala, umjetnih gnojiva itd.“, kazala je Jelović.

Predstavnik Ministarstva branitelja i voditelj Referalnog centra za područje priobalne Hrvatske,  Nebojša Jerković  istaknuo je da je suradnja prije svega usmjerena na razvoj poljoprivrede Delte Neretve i proizvođača koji se bave  voćem i povrćem, a kao dominantna kultura u fokusu interesa je mandarina.

„Svi znamo da smo suočeni s viškom mandarina. Podravka kao velika tvrtka može te viškove preraditi u jedan proizvod koji će biti konkurentan na tržištu. U ovom slučaju, postoji inicijativa da se uspostavi takva suradnja, da se nađe načina i mogućnosti otkupa takve mandarine, da se ona uskladišti, distribuira do Podravke te da proizvođači u konačnici dobiju novce“, kazao je Jerković.

Sudionici su po završetku istaknuli kako je ovo inicijalni sastanak, a daljnji koraci ovise o iskazanom interesu OPG – ova i proizvođača  s područja doline Neretve.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik