Ministrica poljoprivrede Marija Vučković simbolično označila početak sezone berbe mandarina

Autor: na 28. rujna 2019.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer se u Opuzenu sastala s gradonačelnicima i načelnicima s područja doline Neretve, kao i predstavnicima proozvođača i otkupljivača mandarina, te s članovima Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije.

Ministrica Vučković je sa sudionicima sastanka razgovarala o urodu i plasmanu mandarina, primjeni Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, smjernicama za budući razvoj poljoprivrede u dolini Neretve, kao i subvencijama Ministarstva poljoprivrede proizvođačima mandarina, a zajednički rad istaknut je kao ključ za što bolji plasman mandarine.

„Moramo raditi na udruživanju, jedinice lokalne samouprave moraju što prije objaviti natječaj za zemljište kako bi naši proizvođači ravnopravno mogli koristiti fondove Europske unije i da treba primjenjivati Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Svi smo svjesni da nam trebaju i proizvođači i otkupljivači i trgovci, da sustav ne može funkcionirati bez jednih ili drugih i bez prave podrške lokalne, regionalne i državne uprave. Ja sam optimistična, jer na sastanku su svi su predlagali iste teme i slagali se u zaključcima“, rekla je ministrica Vučković i apelirala na provođenje oznake izvornosti.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić istaknuo je da županija i ove godine pomaže u prodaji mandarine.

„Ovogodišnji urod mandarine je oko 40 000 tona. Mi ćemo i ove godine pomoći prodaju mandarina na način da ćemo s gradovima u Hrvatskoj raditi da se prodaju na njihovim trgovima, ali, naravno, najveći dio prodaje ide preko otkupljivača i trgovinskih lanaca. Nadamo se da će cijena mandarine ove godine biti visoka jer je ovo najbolja i najranija europska mandarina i, kao takva, mora doći na tržište s odgovarajućom cijenom“, rekao je župan Dobroslavić.

Potpora za smanjenje štete voćne muhe

Među potporama Ministarstva poljoprivrede za proizvođače, posebno je istaknut, Program potpore za proizvođače mandarina, kojim se želi poboljšati ukupni rezultati i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe. Za proizvođače mandarina programu je bilo predviđeno ukupno 20 milijuna kuna. Pojedini proizvođač tako je od Ministarstva poljoprivrede dobio oko 12 000 kuna po hektaru.

„Oko 1650 hektara je ušlo u obračun. Mislim da su proizvođači zadovoljni i svjesni da smo iznašli i sredstva i vrstu potpore koja nije suprotna europskoj regulativi. Ovo je i prva potpora male vrijednosti od ulaska u Europsku uniju koja se plaća iz državnog proračuna u sektoru voća. Mi ćemo i dalje činiti sve što možemo po pitanju korištenju fondova i na osiguranju ogovarajućeg zakonodavnog okvira, a i, kad treba, s reakcijama na tržišne poremećaje kao što smo i sad napravili“, rekla je ministrica Vučković.

Proizvođač mandarina iz Opuzena i potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Neven Mataga, izrazio je zadovoljstvo sastankom s ministricom Vučković i mjerom Ministarstva poljoprivrede.

„Prvi put se dogodilo da su proizvođači dobili značajnu cifru po hektaru. Novci su na račun proizvođača stigli u posljednja dva, tri dana. Služe za smanjene štete od voćne muhe, a proizvođači bi trebali na svojim nasadima pokupiti oštećene plodove. Na sastanku su bile buhvaćene i druge teme. Koliko će se toga primijeniti, ne znamo, ali sve vodi ka boljitku“, rekao je Mataga.

Uz potpore Ministarstva poljoprivrede, bitan faktor su i mjere lokalne samouprave, a gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je da to, u velikoj mjeri, čini i grad Metković

„Smatram da će mjera Ministrarstva uvelike olakšati našim poljoprivrednicima početak berbe, a Grad Metković im pomaže kroz razne mjere. Prošle godine smo dali 500 tisuća kuna za naše poljoprivrednike, a sljedeće godine ćemo, vjerujem, još više. Svi skupa moramo pomoći da ova prekrasna mandarina opstane na našem tržištu“, rekao je gradonačelnik Milan.

Sudionici sastanka su posjetili i plantažu mandarina u Opuzenu, gdje je ministrica Vučković simbolično označila početak sezone berbe mandarina.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik