Ministar Ćorić u Dubrovniku sa čelnicima lokalne samouprave o zbrinjavanju otpada

Autor: na 20. veljače 2018.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sastao se sa županom Nikolom Dobroslavićem i čelnicima jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije na temu gospodarenja otpadom i mogućnostima sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom iz fondova EU.

”Izgradnja centara za gospodarenje otpadom nema alternativu. Na području najjužnije hrvatske županije dobar dio infrastrukture bit će uspostavljen do kraja 2018. godine”, rekao je ministar Ćorić te dodao kako su već ili će uskoro biti objavljeni natječaji za stvaranje infrastrukture za odvajanje otpada na kućnom pragu, izgradnju reciklažnih dvorišta, sortirnica, ali i provođenja edukativnih aktivnosti.
Ministar je naglasio kako je veliki dio tih aktivnosti sufinanciran iz fondova EU i to u pravilu do 85 posto sredstava.

Kakva je situacija u Metkoviću

U kojoj fazi je grad Metković po pitanju ostvarivanja uvjeta  za selektivno prikupljanje otpada za koje je zakonski rok 1. studenog ove godine, upitali smo gradonačelnika Milana:

“Grad Metković radi na izradi kompostane, reciklažnog dvorišta i sortirnice. Za kompostanu i sortirnicu imamo lokacijske dozvole, te je u tijeku izrada projektne dokumentacije, a nakon toga i sama izgradnja”, kazao je Milan.

I privatno reciklažno dvorište je moguća opcija za grad Metković

Na prošloj sjednici gradskog vijeća grada Metkovića čulo se kako u Metkoviću postoji privatno reciklažno dvorište koje je povuklo sredstva iz EU fonda, što je prepreka gradskom komunalnom poduzeću Čistoća za povlačenje fondovskih sredstava, budući su ona dostupna samo za jedan takav projekt u gradu.  Što u tom slučaju?

“Ukoliko Grad Metković ne dobije sredstva za sufinanciranje reciklažnog dvorišta, postoji mogućnost da koristi privatno reciklažno dvorište”, ustvrdio je gradonačelnik Milan.

Studija isplativosti za “Lučino razdolje”

Govoreći o centru za gospodarenje otpadom ”Lučino razdolje” ministar je poručio kako je u tijeku izrada studije isplativosti ulaganja, koja bi trebala biti gotova za mjesec do dva dana.

Na sastanku je ustvrđeno kako je Dubrovačko-neretvanska županija po pitanju razvrstavanja otpada u nacionalnom prosjeku, a župan Dobroslavić ponovio je kako je Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje jedino rješenje za našu županiju.
”Dinamika realizacije projekta ide dobro. On je bio jedno vrijeme zaustavljen, no sada sve ide po planu”, rekao je župan Dobroslavić.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik