Milojko Glasović – tvorac Maratona lađa

Autor: na 8. kolovoza 2017.

 

„Početni entuzijazam ne može se usporediti s ovim današnjim, što vidimo i po broju ekipa, ali ipak, održati tradiciju 20 godina, veliki je uspjeh“, riječi su Milojka Glasovića – čovjeka koji je prije 2 desetljeća neretvansku lađu vratio na Neretvu.

Rođeni Opuzenac, od djetinjstva je inovator i veliki zaljubljenik u kulturu. Svojom kamerom, kroz godine je snimio gotovo svaki dio neretvanskoga kraja, a njegove snimke, promovirale su Dolinu Neretve u svakom kutku svijeta. Ipak, nije ni slutio, kako će jedna njegova ideja stvoriti snimke koje će na jedinstven način promovirati, ne samo dolinu Neretve, već i cijelu Hrvatsku.

„Uvijek sam želio raditi nešto po pitanju kulture. S idejom Maratona lađa došao sam u tadašnju Kulturnu udrugu Neretvanskih gusara s kojom sam u to vrijeme radio brojne projekte. I tako smo krenuli. Obišli smo cijelu Neretvu, izvukli lađe do kojih smo mogli doći i u sklopu obilježavanja akcije hrvatske vojske “Zelena tabla-Male Bare“, 13. rujna 1998., održan je prvi Maraton lađa na kojem je, u istim lađama, na relaciji Metković- Opuzen- Ploče,  nastupilo 18. ekipa“, kazao je Glasović.

Lađa plovila i izvan Neretve

Od tada do danas Maraton su izveslale 123 lađarske ekipe. Kulturna udruga Neretvanskih gusara organizirala je Maraton dvije godine, nakon čega je 2000. godine osnovana Udruga lađara Neretve. Cilj osnivanja Udruge bio je očuvanje tradicije neretvanske lađe, promidžba sportskih i kulturnih aktivnosti, turizma Neretve te zaštita i očuvanje prirodnog okoliša. S obzirom da je neretvanska lađa od početka održavanja Maratona plovila i izvan Neretve, Glasović ističe kako su početni ciljevi itekako ostvareni.

„Svih ovih godina ostvarili smo mnoge velike projekte kao što su veslanje lađe od Metkovića do talijanskog Termolija, preveslavanje La manchea te promocija neretvanske lađe na svjetskoj Smotri brodova i mornara koja je održana u Francuskoj. Kako je Maraton postajao sve veća manifestacija, tako su nam se pridruživale i ekipe iz ostatka Hrvatske, ali i svijeta. Jedna od najvećih atrakcija zasigurno su bili “Sinovi Neretve” iz Australije za koju su veslali sinovi naših iseljenika u Australiju. Ipak, jedan cilj još uvijek nije ostvaren, a o njemu se mnogo pričalo. To je veslanje lađe oko Manhattana i nadam se da ćemo i to jednom ostvariti“, kazao je Glasović.

Brojna priznanja

Za svoj rad kojeg od prvog dana radi volonterski, Glasović je dobio mnogobrojna priznanja među kojima je i nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko- neretvanske županije. Ipak, ističe kako je njegovo najveće priznanje uspjeh svih aktivnosti koje je realizirao sa ciljem da ljepote doline Neretve prikaže cijelom svijetu.

„Dolina Neretve je zaista posebna. Tu ljepotu treba svakodnevno otkrivati i prikazivati. Maraton lađa je spektakl i puno veća vrijednost nego što mi u Neretvi mislimo. Ukoliko toga postanemo što prije svjesni, neretvanska lađa više nikada neće otići u zaborav“, kazao je Glasović.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik