Metkovskim gimnazijalcima 3. mjesto na natjecanju Hrvatskog telekoma

Autor: na 31. listopada 2017.

Mladi Metkovci, Ivan Grgić, Marin Dominiković, Luka Limov i Nikola Jurković, sastavljeni u grupu pod nazivom „Acervatio“, osvojili su treće mjesto i nagradu od 7.500 kuna na ovogodišnjem natjecanju Hrvatskog Telekoma „Hackathon“.

Riječ je o natjecanju koje okuplja ambiciozne timove koji u 24 sata moraju sročiti i predstaviti ideju koja mijenja način komuniciranja.

Metkovski tim osmislio je i prezentirao aplikaciju koja poboljšava 3D skeniranje i pomoću umjetne inteligencije omogućava korisnicima potpuni uvid u proizvode koje žele koristiti.

„Korisnici uzimaju više slika nekoga objekta, a pomoću 3D skenera naprave model kojeg šalju kolegama, prijateljima i obitelji. Posebnost naše aplikacije je ta što omogućuje uvid u objekt kakav bi on doista i bio na nekom određenom mjestu. Npr. ukoliko je vaš prijatelj kupio svjetiljku i vi želite vidjeti kako bi ona izgledala u vašem stanu, on je skenira, a vama je na stoliću prikazuje onakvom kakva ona stvarno jest. To nije jedini slučaj upotrebe. Primjenom API-ja za skeniranje, mogli bismo promijeniti online kupnju. Sada postoje aplikacije koje koriste velike tvrtke na kojima možemo vidjeti slike određenog proizvoda. Ova aplikacija omogućila bi da vidimo proizvode onakvima kako bi doista izgledali na nama. Npr, ukoliko želimo kupiti Nike tenisice, mogli bismo im poslati fotografije noge iz više kutova nakon čega se napravi sken noge i oni od toga prave kalup za našu tenisicu, a mi je, pomoću aplikacije, vidimo na svojoj nozi. Tu uslugu nazivamo DreamFit. Iz perspektive poslovanja, korisnici HT-a, primjerice, mogli bi besplatno koristiti tu uslugu i imali bi i vlastiti profil“, kazao nam je Ivan Grgić.

Volja za radom i učenjem 

Mlada grupa Acervatio postoji već godinu dana. Zajedničkim trudom i radom, skupili su sredstva te kupili 3D printer, računalo te opremu za programiranje. U timu trenutno postoji 11 članova, a naglašavaju  kako nove članove uvijek primaju. Jedini kriteriji su, ističu, volja za radom i učenjem.

Na ovom natjecanju, bili su najmlađa grupa u konkurenciji sa studentima FER- a i zaposlenicima velikih tvrtki, a po završetku su sklopili i suradnje s različitim tvrtkama,  što njihov uspjeh čini još i većim.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik