Metkovski srednjoškolci dubrovačkim kolegama prezentirali neretvanski kraj

Autor: na 6. veljače 2017.

 

U organizaciji županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode danas je u Srednjoj školi Metković obilježen Međunarodni dan vlažnih staništa.

U sklopu obilježavanja metkovski srednjoškolci ugostili su kolege iz  Srednje medicinske škole iz Dubrovnika te im prezentirali prirodne vrijednosti i biološku raznolikost područja Delte Neretve.

Ove godine tema obilježavanja bila je uloga vlažnih staništa u sprječavanju prirodnih katastrofa kao što su poplave i  klimatske promjene. Zbog toga je, ističe djelatnik  Javne ustanove, Dubravko Dender važno upoznati sve dubrovačko- neretvanske učenike sa specifičnostima neretvanskoga kraja.

„Primaran cilj nam je bio objasniti učenicima zbog čega se neretvanski kraj razlikuje od ostalih u hrvatskom priobalju i zbog čega je biološki najvrjedniji. Želimo da sva djeca iz ove županije znaju da je Neretva svjetsko blago“, kazao je Dender.

Terenski obilazak 

Nakon teorijske prezentacije u prostorijama Srednje škole Metković, učenici su odradili i terenski dio.

„Govorili smo našim kolegama iz Dubrovnika o prirodnim staništima ptica i biljaka. Obišli smo ušće Neretve, ornitološke rezervate te Prirodoslovni muzej Metković, gdje im je bilo posebno zanimljivo vidjeti preparirane životinje, a posebice one eksponate koje je Dragutin Rucner ručno preparirao“, kazao je Dino Čolaković, učenik Srednje škole Metković.

Međunarodni dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače, čime se podsjeća na datum potpisivanja Ramsarske konvencije- međunarodnog sporazuma o njihovoj zaštiti. Delta Neretve, kao močvarno stanište jedno je od pet područja u Republici Hrvatskoj zaštićenih ovom  konvencijom čime je dobila status prirodnog dobra koje predstavlja bogatstvo cjelokupnog čovječanstva.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik