Metkovski osnovnoškolci obilježili Dan ružičastih majica

Autor: na 27. veljače 2019.

Nastavnici i učenici metkovskih osnovnih škola danas su na nastavu došli u ružičastim majicama kao znak podrške Danu ružičastih majica – programu prevencije vršnjačkog nasilja.

Cilj obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja, poticanja tolerantnog ponašanja te prihvaćanja različitosti među učenicima.

Iako se posljednjih godina govori o povećanom broju slučajeva vršnjačkog nasilja, voditeljica programa u Osnovnoj školi Stjepana Radića i pedagoginja Nikolina Vugdelija ističe kako je nasilja među učenicima uvijek bilo, ali se danas o njemu više govori i više ga se prijavljuje.

„To je prednost jer se onda na svaki slučaj može reagirati. U moje vrijeme se o tome rijetko ili nikako nije govorilo i ta su djeca patila u sebi. Danas djecu osvještavamo o tome da ne znači bit „tužibaba“ ako progovaraš o nečemu što te stvarno muči, već je to stvarni problem o kojem se treba govoriti i riješiti ga se. Zbog toga u školi djecu educiramo o važnosti prijavljivanja nasilja ukoliko se ono događa njima ili njihovim kolegama“, rekla je Vugdelija i istaknula da nije važno samo nositi ružičastu majicu već biti i iznimka među vršnjacima i reći ne nasilju podrškom žrtvi.

Vugdelija je dodala kako u školi imaju i programe koji uključuju prevenciju  fizičkog, psihičkog, socijalnog i virtualnog nasilja pri čemu osim učenika, educiraju i roditelje.

„Već nekoliko godina u svim ostalim školama na području županije provodi se program Zavoda za javno zdravstvo. Održani su roditeljski sastanci na temu prevencije nasilja gdje smo roditelje upoznali sa svim oblicima nasilja u virtualnom svijetu. Kad je riječ o djeci, tu su četiri radionice za učenike petih razreda. Također, u školskom preventivnom programu, u sklopu zdravstvenog odgoja, tu je niz radionica na temu prevencije nasilja, prikladno dobi učenika, a ako dođe do nekih akutnih slučajeva nasilja, u tim razredima se radi više nego u ostalima“, rekla je Vugdelija.

Dan ružičastih majica obilježava se već šest godina za redom uz poruku “Nasilje prestaje ovdje”, a Hrvatski sabor je 2017. izglasao odluku kako će se ovaj dan obilježavati i kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik