Metkovski i opuzenski srednjoškolci upoznati s odgovornim ponašanjem u prometu

Autor: na 15. listopada 2019.

Službenici Policijske postaje Metković i predstavnici Hrvatskog autokluba, danas su u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen i u Srednjoj školi Metković održali preventivno-edukativna predavanja u sklopu programa HAK-a „Klik – navika odgovornog ponašanja“.

Cilj programa je da mladi, kroz interaktivno predavanje i vježbe na simulatorima prevrtanja i sudara, steknu vještine i znanje o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja vozilom, kao i razvijanje vještine odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu.

„Sigurnosni pojas je, na primjer, osnovni preduvjet da kod prometne nesreće ostanemo živi. Tu su i ostali rizični postupci koji bitno povećavaju rizik nastanka prometne nesreće, kao što je neprilagođena brzina. Statistički podaci govore da je svaka druga nesreća sa smrtnim ishodom imala u sebi čimbenik rizika vezan uz brzinu. Tu je i problem alkohola pa na predavanjima, koristeći takozvane drogiranepijane naočale koje simuliraju stanje pijanstva, pokažemo mladima kako to izgleda kad konzumiraju alkohol i sjednu za upravljač“, rekao je Krešimir Viduk, voditelj Ureda sigurnosti cestovnog prometa Hrvatskog autokluba.

Na predavanjima se govorilo i o ostalim rizicima u prometu, kao što su korištenje mobitela, nepropisno korištenje dječjih sjedalica i pospanost.

Projekt „Klik“ provodi se već četvrtu godinu za redom, a samo prošle godine je, u 118 škola, educirano oko 10 000 mladih.

„Možemo reći da smo ponosni na rezultate jer je naša aktivnost, među ostalima, pridonijela tome da, iako su još uvijek rizična skupina, mladi više nisu najugroženiji u prometu. Želimo što više mladih ljudi uključiti u ovaj projekt i pomoći im da sami sebe štite u prometu. Ove godine ćemo posjetiti, vjerojatno, oko 120 škola, a još uvijek ima prostora da se još škola uključi u program za iduću godinu“, rekao je Viduk.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik