Metkovski gimnazijalci čuvaju okoliš i promiču čitanje

Autor: na 26. travnja 2017.

 

Prigodnim programom, jučer su u Gimnaziji Metković obilježena tri važna nadnevka- Dan planeta Zemlje, Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige.

Učenici su izveli glazbeni program, prigodne recitacije te sudjelovali u kvizu znanja, a sve kako bi poslali poruku o važnosti očuvanja okoliša te promovirali čitanje.

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja u spomen ocu hrvatske književnosti, Marku Maruliću koji je upravo na taj datum 1501. godine dovršio i potpisao djelo „Judita“.  Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare.

Profesorica hrvatskog jezika, Martina Pačić kazala je kako je u današnjem vremenu kad mladi sve više koriste društvene mreže, važno poticati ih da što više čitaju knjige.

„Učenici čitaju lektire, ali primjećuje se kako se njihova slika svijeta mijenja. Zbog života u digitalnom dobu, stari tekstovi iz baroka i renesanse, njima su poprilično teški za razumijevanje. To zasigurno utječe i na smanjen vokabular. Zbog toga, na različite načine želimo učenicima pobuditi svijest o važnosti čitanja, posebice na hrvatskom jeziku“, kazala je Pačić.

“Svi možemo doprinijeti”

Među inicijatorima i organizatorima priredbe bili su učenici Dragana Kadijević i Luka Grgić koji je istaknuo kako je cilj obilježavanja Dana planeta Zemlje poslati poruku mlađim generacijama, da uništavanjem prirode, uništavamo i sebe.

„Danas, u 21. stoljeću, mi smo najveći neprijatelji Zemlje. Trebamo obratiti pozornost kako svi pojedinačno možemo doprinijeti. Svaki čovjek može reciklirati otpad, manje koristiti automobile, koristiti boirazgradive ili platnene vrećice itd. te što je još važnije, svaki čovjek može poticati druge da to rade“, kazao je Luka.

Na priredbi su dodijeljene i nagrade za najljepše učeničke fotografije vezane za tematiku Dana planeta zemlje.

Gimnazija Metković


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik