Metkovske muzeje u „Noći muzeja” posjetilo gotovo 1800 posjetitelja

Autor: na 1. veljače 2020.

U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, u petak se, 31. siječnja, po 15. put u Hrvatskoj održala manifestacija „Noć muzeja”, kojoj su se pridružili i metkovski muzeji.

Ovogodišnja tema manifestacije bila je „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“, a obilježavalo se 200 godina rada Arheološkog muzeja Split i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Arheološki muzej Narona, kojeg je u sklopu manifestacije posjetilo 856 posjetitelja, svoj je

program vezao uz obljetnicu rada Arheološkog muzeja Split.

„Prva arheološka istraživanja u Naroni u drugoj polovici 19. stoljeća proveo je ravnatelj Arheološkog muzeja Split Mihovil Glavinić. Također, prije Drugog svjetskog rata don Frane Bulić je bio vrlo aktivan u Naroni i sa Calrom Patschem, kustosom Zemaljskog muzeja u Sarajevu, dogovorio je da može istraživati u Naroni, ali da nalazi ostanu pod ingerencijom Arheološkog muzeja u Splitu. I nakon Drugog svjetskog rata zbog istražvanja niza splitskih arheologa saznali smo mnogo o samoj Naroni. Na taj način je Narona povezana sa Splitom, te ovdje imamo izvatke iz hemeroteke o  putovanju kipova Europom jer je Arheološki muzej u Splitu imao izložbe u Oxfordu, Barceloni i Vatikanu, Splitu i Zagrebu. Tako je Narona i proslavljena u Europi“, rekao je Toni Glučina, ravnatelj Arheološkog muzeja Narona i dodao da je zadovoljan odazivom posjetitelja i da se nada da su bili zadovoljni programom.

Također, posjetiteljima su bila ponuđena i stručna vodstva u kojima je naglasak bio na djelatnosti splitskog arheološkog muzeja u Naroni, mogli su vidjeti i izložbu „Arheološka istraživanja u Naroni 2014. – 2015.“, sudjelovati u kvizu o stalnom postavu, degustirati pokladne slastice te kupiti muzejske publikacije i suvenire po promotivnim cijenama.

Prirodoslovni muzej Metković posjetilo je više od 900 posjetitelja, koji su mogli vidjeti stalni postav i gostujuću izložbu „GEA – kad stijene progovore”.

„Izložba je bitno drugačija od gostujućih izložbi koje smo do sad imali u muzeju i privukla je pozornost naših posjetitelja, kako ljepotom fotografija, tako i fosilima koji su njen sastavni dio. Zbog oduševljenja, ponajviše, mlađih posjetitelja, mislim da je bila dobra odluka napraviti iskorak u ponudi. Jako sam zadovoljna brojem posjetitelja. Naši sugrađani su se, kao i svake godine, odazvali ovoj manifestaciji, a tu su bili i posjetitelji iz Ploča, Vrgorca, Staševice, Čapljine i Mostara, koji su izrazili zadovoljstvo i sa našim stalnim postavom“, rekla je Ivana Baće, ravnateljiva Prirodoslovnog muzeja Metković.

U sklopu „Noći muzeja”, u Gradskom kulturnom središtu bila je otvorena i izložba  izložba „Stećci u Neretvi – Umjetnost i obred“, arheologa i knjižničara Ivana Volarevića, o čemu više možete saznati putem ove poveznice.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik