Metković u sjećanju na Vukovar

Autor: na 16. studenoga 2016.

 

Prigodnim programom i paljenjem svijeća, u četvrtak, 17. studenog, u Gradskom parku Metković s početkom u 19 sati obilježit će se Spomen dan sjećanja na Vukovar.

Obljetnica pada Vukovara u Metkoviću se obilježava već dvanaestu godinu zaredom u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj, a od ideje koja je nastala spontano ovaj je događaj s godinama postao i humanitarna akcija.

„Sama ideja o obilježavanju je nastala 2005. u telefonskom razgovoru s gospodinom Vatroslavom Vugdelijom. Iz ovog su događaja proizašle radne aktivnosti u udruzi Prijatelj. Prikupljenim novcem od prodaje lampiona pokrijemo troškove proizvodnje, a višak novca pošaljemo Vukovaru“, kazao je Antiša Puljević, predsjednik udruge Prijatelj, dodavši kako je dosad gradu heroju iz Metkovića upućeno više od 300 tisuća kuna, a od ove će godine jedna kuna od svake svijeće bit donirana za obnovu vukovarskog vodotornja.

U obilježavanju aktivno sudjeluju i školarci

U ovogodišnji program obilježavanja pod sloganom „Upalimo malo svjetlo da ne bi proklinjali tamu“ uključeni su i učenici škola s područja Metkovića koji će čitati vlastiti sastav na temu Vukovara.

„Upravo zbog budućnosti nas i naše djece, došli smo na ideju da u ovaj projekt uključimo što više djece. Da im pokažemo da se Vukovara treba prisjećati, ali na način koji nas ne opterećuje“, naglasio je Vatroslav Vugdelija, jedan od idejnih začetnika obilježavanja.

Po završetku programa u Gradskom parku, metkovski će učenici, koji su ujedno i volonteri u udruzi Prijatelj organizirano otići u Vukovar gdje će imati priliku nazočiti obilježavanju 25. obljetnice pada grada.

„Željeli smo da ova priča ne završi u Gradskom parku i da nagradimo učenike volontere koji nam pomažu pri organizaciji i ostalih događaja“, kazao je Puljević.

Pjesma Vukovaru

U programu obilježavanja u Vukovaru sudjelovat će i metkovski pjevač Branko Medak koji će svoju novu pjesmu pod nazivom „Vukovar“  hrvatskim braniteljima izvesti u uredu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave. Gostujući u programu Radija Delta kazao je kako je dobio inspiraciju za pjesmu.

„Pjesmu sam napisao prije dvije godine u autobusu na putu za Vukovar gdje sam išao s Udrugom branitelja Grada Ploča. Riječi pjesme su same izlazile, a mogu reći da je cijeli tekst nastao gotovo u minuti. Baš kao i glazba, koju je u autobusu na gitari odmah napisao Domagoj Mustapić“, rekao je Medak.

Obljetnica pada Vukovara obilježava se u znak sjećanja na tri mjeseca borbe za grad u kojoj je život izgubilo više od 2500 branitelja i oko 1000 civila. Upravo će zbog njih u četvrtak i u Gradskom parku Metković bit upaljeno oko 10 tisuća lampiona.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik