Metkovci skeptični prema kampanji „Zaposli se u Hrvatskoj“

Autor: na 30. svibnja 2018.

Predstavnici HZZ-a jučer su na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću održali predstavljanje kampanje „Zaposli se u Hrvatskoj“, kojoj je cilj aktivirati domaću radnu snagu, ostanak mladih ljudi te informirati širu javnosti, nezaposlene građane i poslodavce o mogućnostima korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja i projektima financiranim iz Europskog socijalnog fonda.

Na području Dubrovačko – neretvanske županije, kroz 2017. godinu, neku od devet mjera aktivne politike zapošljavanja koristila su 1473 korisnika.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području naše županije u najvećem dijelu korištena je mjera „Javni radovi“ preko koje su, kroz proteklu godinu, zaposlene 693 osobe te „Stalni sezonac“, koju je koristila 221 osoba. Potpore za samozapošljavanje, na razini županije, iskoristile su samo 153 osobe, a u obrazovanju nezaposlenih sudjelovalo je 99 osoba.

Metković po broju nezaposlenih najlošiji u županiji

Iako su mjere generalno dobro osmišljene, postavlja se pitanje hoće li, primjerice, mjera „Javni radovi“, u maksimalnom trajanju od šest mjeseci, te sezonski poslovi dugoročno riješiti problem demografije i iseljavanja mladih s hrvatskoga juga.

Naime, po broju nezaposlenih, Metković je već duži period u lošijoj poziciji od ostatka županije. Ukoliko se izuzmu sezonska zapošljavanja, vidljivo je da se brojka od prosječno 2200 nezaposlenih ne mijenja već duže razdoblje. Iako je broj nezaposlenih osoba s područja Grada Metkovića u travnju iznosio 1863, u veljači je taj broj iznosio 2224, a podaci za studeni 2017., kada završava turistička sezona, donose alarmantnu brojku od 2411 nezaposlenih osoba.

Usprkos iznimno velikoj nezaposlenosti, građani Metkovića nisu pokazali interes za promociju kampanje „Zaposli se u Hrvatskoj“. Mali je broj onih koji su došli na predstavljanje aktivnih mjera HZZ-a, ali ni oni ne zrače optimizmom.

Među nezaposlenima na metkovskoj podružnici Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje je i magistra agroekonomike, zubni tehničar i dentalni asistent, Doroteja Nikolić koja u ovim mjerama ne vidi dugoročno rješenje problema.

„Već dvije godine aktivno tražim posao u struci. Mislim da mi ova kampanja neće pomoći jer su ovo više „kozmetičke mjere“. Ne kažem da Zavod nije nikome pomogao, ali i dalje postoje zanimanja koja su u jako lošem položaju.

Primjerice, u lošem položaju smo mi medicinski djelatnici. Znamo da su medicinska zanimanja u svijetu i u Europi izuzetno tražena, cijenjena i dobro plaćena, samo mi u Hrvatskoj ne možemo odraditi staž i dobiti licencu jer Ministarstvo rada nije izdalo kvote, zbog čega Zavod nije izdao niti jedan natječaj za pripravništvo za osobe koje su +30. Naravno da želim ostati u Hrvatskoj, ali ipak s četiri diplome, želim raditi u svojoj struci. To što se pored njih, bavim poljoprivredom, ne smatram lošim, već smiješnim“, kazala je Doroteja.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik