Metkovci obilježili Dan ružičaste vrpce

Autor: na 5. listopada 2019.

Aktivisti i članovi Udruge oboljelih od malignih bolesti – Život danas su na Trgu kralja Tomislava obilježili Dan ružičaste vrpce koji je posvećen borbi protiv raka dojke.

Dan ružičaste vrpce obilježava se svake prve subote u listopadu, a Udruga Život je na trgu dijelila promotivne i edukativne materijale i vrpce, s ciljem informiranja javnosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke najučestaliji je tumor u žena u Hrvatskoj i drugi najučestaliji tumor u svijetu. Godišnje se pojavi oko 2300 novih slučajeva oboljelih žena, a oko 900 žena godišnje umre od ove opake bolesti. Ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije, u 90% slučajeva je izlječiv.

„Vrlo je bitno upoznati ljude s ovom malignom bolešću, na što potičemo i muškarce i žene. Samokontrola i redovni pregledi važni su u prevenciji maligne bolesti“, rekla je Barbara Franjić, članica Udruge Život.

Obilježavanjem ovoga dana građane se želi upoznati i s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju.

Također, članovi i aktivisti Udruge Život danas su i prikupljali dobrovoljne priloge za svoje članice, kao i za potrebe udruge Europa Donna Hrvatska.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik