Metkovac Marin Leontenko sa svojim timom osvojio prvo mjesto na programerskom natjecanju „Copernicus Hackaton“

Autor: na 28. listopada 2019.

Na programerskom natjecanju „Copernicus Hackaton“ održanom u Zagrebu, Metkovac Marin Leontenko je sa svojim timom CROGIS, osvojio nagradu za najbolji rad na temu Aplikacije u industriji, poljoprivredi i šumarstvu.

Natjecanje je 23. i 24. listopada okupilo programere i poduzetnike u svrhu razvoja novih aplikacija koje se temelje na podacima i servisima Europskog programa za opažanje Zemlje. Na natjecanju je tako 20 timova radilo na izradi aplikacija vezane uz jedno od tri područja: Pametni gradovi i pametna uprava, Zaštita okoliša i klima te Primjena u industriji, poljoprivredi i šumarstvu.

Leontenko, inače inženjer geodezije i geoinformatike i student pete godine Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, sa svojim je timom osmislio aplikaciju Green Island.

Aplikacija korištenjem satelitskih podataka i podataka o tlu, naseljenosti, vegetaciji, prometu, visini područja i kulturama koje se uzgajaju, omogućuje da se na području otoka Hvara odrede potncijali za uzgoj bilja i kultura poput lavande, masline i vinove loze. Dodavanjem katastarskih podataka, aplikacija bi pomogla u planiranju razvoja poljoprivrede na područjima napuštenim zbog odlaska stanovništva i usmjeravanja na turizam.

Natjecanje Copernicus Hackathon održalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pobjednici natjecanja dobit će mentore koji će im pomoći da aplikacije razviju do kraja, a, budu li uspješni u tome, od Europske komisije će dobiti i 50 000 eura za pokretanje posla.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik