Međunarodni dan rijetkih bolesti

Autor: na 28. veljače 2018.

Međunarodni dan rijetkih bolesti obilježava se 28. veljače jedanaestu godinu zaredom kako bi se podigla svijest javnosti o rijetkim bolestima i njihovu učinku na život oboljelih i njihovih obitelji.

Rijetke bolesti su različita oboljenja kojima je osnovno zajedničko obilježje niska prevalencija. Dosad je evidentirano između pet i sedam tisuća vrsta rijetkih bolesti, koje su većinom genetičke ili prirođene, a u njih se ubrajaju i rijetke infekcije, alergijske/autoimune bolesti, otrovanja i degenerativni poremećaji.

Iako se rijetke bolesti prema definiciji javljaju kod manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika, u Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6-8 % cjelokupne populacije, dok je u Hrvatskoj zabilježeno preko 3 000 oboljelih koji ostvaruju neka invalidska prava.

Rijetke bolesti najčešće su kronične, degenerativne i smrtonosne bolesti, a zbog svoje se rijetkosti često kasno dijagnosticiraju. Uvelike smanjuju kvalitetu života oboljelih, koji se često susreću s brojnim smetnjama u jednakopravnoj edukaciji te profesionalnoj i društvenoj afirmaciji.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik