Međunarodni dan materinskog jezika

Autor: na 21. veljače 2018.

Svake godine na 21. veljače diljem svijeta obilježava se važnost jezika koji zovemo materinskim, a odluku o proglašenju Međunarodnog dana materinskog jezika donio je UNESCO 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine.

Cilj obilježavanja ovoga dana je unapređenje, učenje i razvoj materinskog jezika te njegovanje jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Materinji ili materinski jezik prvi je jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji, a razna istraživanja su pokazala kako poznavanje materinskog jezika utječe na sposobnost učenja pojedinaca te je iznimno važno i pri formiranju njihova mišljenja.

Na svijetu postoji više od šest tisuća jezika, a ta brojka se svakim danom smanjuje. Čak polovici tih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja, a među 33 ugrožena europska jezika su i pojedina narječja i dijalekti hrvatskog.

UNESCO na ovaj način želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i različitosti. Obilježavanjem ovoga dana također se promiče jezična raznolikost i višejezično obrazovanje.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik