Međunarodni dan civilne zaštite

Autor: na 1. ožujka 2018.

Pripadnici civilne zaštite danas, 1. ožujka, slave svoj dan – Međunarodni dan civilne zašite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ovaj datum za međunarodnu civilnu zaštitu ima dvostruku važnost. Naime, 1. ožujka 1972. na snagu je stupio Status međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, dokument s područja humanitarnog prava koji je registriran pri Tajništvu UN-a u skladu s UN-ovom Poveljom. Dan kasnije, 2. ožujka 1972., s djelovanjem je započela Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu kao međuvladina organizacija.

Civilnu zaštitu čini vatrogastvo, policija, Gorska služba spašavanja, hitna služba, Crveni križ te ostale službe kojima je civilna zaštita redovita djelatnost. Građanima su dostupni stalno – 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Zadaće civilne zaštite prvenstveno su socijalne i civilne naravi, a obuhvaćaju oblik organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i jedinice lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša.

Vodeća organizacija koja brine o zaštiti i spašavanju ljudi, dobara i okoliša u Republici Hrvatskoj je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik