Martina Mlinarević: „Nikad ne zaboravite sebe. Postignite huzur- mir u svim dimenzijama života“

Autor: na 23. siječnja 2019.

 

“Zdravi da ste i voljeni. Da volite i kada niste voljeni, jer samo se voljenjem živi. Nek vas zaobiđu tuge što razaraju, uvučeni u skrovište najbližih lica da izdržite svaku nevolju. Svoj Huzur nađite. Huzur budite”, citat je iz knjige “Huzur” koju je sinoć u galeriji Gradskog kulturnog središta predstavila autorica, književnica i kolumnistica Martina Mlinarević.

Knjiga u prvom dijelu govori o suočavanju i borbi s karcinomom dojke od kojeg je oboljela, dok je drugi dio, kao posveta njezinoj kćeri, sastavljen od najpoznatijih autoričinih tekstova o ljudima i situacijama koje su joj obilježile život.

U svome obraćanju metkovskoj publici, kojoj je došla iz mostarske bolnice gdje danas ima operaciju, Mlinarević je istaknula kako ovom knjigom želi poručiti svim ženama da, baš kako sam naslov govori, teže vlastitoj sreći i potpunom miru.

„Kad sam išla na prvu operaciju, u uredu svoga liječnika pročitala sam da je drevna kineska medicina karcinom dojke nazivala i karcinomom tuge i melankolije jer svu tugu i nezadovoljstvo nakupljamo u grudima, što onemogućuje dobru cirkulaciju i potiče prekomjerno stvaranje sluzi. Za sebe mogu reći da godinama nisam bila potpuno sretna, jer takvi smo mi ljudi, a posebice žene, želimo ugoditi svima, a sebe i svoju sreću kontinuirano zanemarujemo. Zbog toga je poruka ove moje knjige da bez obzira na partnera i djecu, dio svoga dana posvetimo sebi i da nikada ne zaboravimo sebe. Poruka je da postignemo „huzur“- mir duše, mir u svim dimenzijama ljudskog života, jer čovjek može biti miran iako nije sretan, ali ne može biti sretan ako nije miran“, kazala je Mlinarević.

Redoviti pregledi

Autorica knjigom želi potaknuti i sve žene da idu na redovite preglede što im može spasiti život.

„Također, knjigom želim poručiti ženama da se pregledavaju jer rana dijagnoza nam može spasiti život. Nažalost, naše male sredine, osobu koja ima karcinom odmah osude na smrt te su one stigmatizirane. Često ih se naziva nakazama, što sam i sama doživjela.  Ali medicina je uznapredovala i karcinom se liječi. S dobrim ljudima oko sebe, sa svojim filterima lijepoga, sve se može pobijediti. Moja obitelj, Goran i moja Una su razlog zbog kojeg sve ovo mogu podnijeti. Katkad, kao i ja, pronađete prave ljude na najnepravijem mjestu i u najlošijem trenutku. I zato očistite memoriju za one koji zaslužuju biti zabilježeni unutar vašeg bića“, kazala je Mlinarević.

Inače, Martina Mlinarević je jedna od najpoznatijih novinarki u regiji koja je svoju popularnost stekla kao kolumnistica vodećih internet portala, pri čemu se bavila društveno-političkim temama.

Predstavljanje knjige „Huzur“ održano je u organizaciji Udruge oboljelih od malignih bolesti Život.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik