• Nekategorizirano

Malo optimizma, malo pesimizma!

Autor: na 29. veljače 2016.

 

Govorimo li o lokalnim gospodarskim pitanjima, kao i o pitanjima koja se tiču života naših građana, dade se zaključiti da postoje određene doze optimizma, ali i pesimizma.

Idemo prvo o dobrim pojavnostima koje ljudima vraćaju nadu da će i sutrašnjica biti satkana od takvih stanja.

Naime, svakoga dobronamjernog treba radovati skori završetak gradnje objekata za obranu od poplava desne strane Grada Metkovića.

Uskoro će stanovnici toga dijela grada mirnije spavati i neće strahovati hoće li im narasli vodostaj Neretve, zaobalne vode i jake kiše odnijeti ljetinu i ugroziti stambene i gospodarske objekte. Time će se dobiti i oko 150 hektara novog, obradivog i zaštićenog zemljišta za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, ali će se steći i mogućnosti organizacije kontroliranog lova i ribolova, što do sada nije bio slučaj.

O kanalima i nasipima besplodno se govorilo (i planiralo) punih 50 godina, a finalizaciju svega obavili su bivši gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić Jambo i bivša premijerka Jadranka  Kosor. Ona je tada pokazala da razumije probleme ljudi na terenu pa je dozvolila početak gradnje i bez projektne dokumentacije, koja je kasnije  ishođena. Da se čekalo još godinu ili dvije, objekti u sustavu do danas ne bi bili završeni, poplave bi uništavale materijalna dobra i ugrožavale ljudske živote. To je, čini mi se smjerokaz svima na vlasti da prepoznaju primarne ljudske probleme i potrebe te da bez prevelikog administriranja žurnije rješavaju probleme.

Da se razgovorima i postupanjima ljudima može vratiti optimizam svjedoče i zaključci o problemima proizvođača i prodavača poljoprivrednih proizvoda uz Jadransku magistralu, čiji će montažni prodajni objekti do daljnjega ostati na istim lokacijama s tim daće naći nova lokacija i izgraditi ugibališta zbog sigurnosti sudionika u prometu.

Sve se može kad se hoće!

Podjela novih posuda za prikupljanje papira, plastike, stakla i metala, također je vrlo dobra vijest za građane, ekologe, zaštitnike okoliša, ali i za prerađivačku industriju. Nažalost, ima pojedinaca koji iz sebi znanih razloga ne žele potpisati ugovor o preuzimanju posuda, a čak ulaze i u polemike s radnicima Čistoće.

Je li moguće da bilo tko može imati nešto protiv usluge koja se ne plaća, a doprinosi ugodnijem i zdravijem životu ? Izgleda da još ima vječnih nezadovoljnika koji ne prepoznaju nove vrijednosti i napore radi poboljšanja  kvalitete života. Tu se, dakle, radi o određenoj vrsti pesimizma!

U globalnom značenju , optimistična je i vijest da će se odobrenim sredstvima EU nastaviti graditi prometni koridor Vc Baltik-Ploče, čime će Luka Ploče dobiti nove impulse u svom razvoju, a isto tako i turizam.

Napisao: Pero Jakić

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik