“Mala retrospektiva” Velimira Ključe u Metkoviću

Autor: na 27. siječnja 2017.

 

„Svaki potez moga kista inspirativno povlači onaj sljedeći. Na taj način, ne znajući što će zapravo nastati, napravim sliku do kraja. Tako je, kao mješavina nekoliko stilova, nastala i ova izložba“, rekao nam je Velimir Ključe, autor izložbe slika pod nazivom „Mala retrospektiva“ koja je otvorena u galeriji Gradskog kulturnog središta.

Velimir Ključe svestrani je umjetnik, rodom iz Opuzena.  Ova izložba je 28. samostalno izlaganje ovoga autora, koji ističe kako se opus sastoji od 58 apstraktnih radova nastalih posljednjih nekoliko godina.

„Ovaj opus sam radio uglavnom u tehnici akrilika na platnu i akrilika na papiru. Iako djelima nisam davao nazive, u mojim se apstrakcijama ipak mogu pronaći motivi sunca, lađe, neretvanskih trupica, trgova te mostova u Opuzenu i Metkoviću“, kazao je Ključe.

Osvrt na izložbu na otvorenju je dala slikarica i  predsjednica Udruge likovnih stvaralaca Opuzen, Dubravka Šešelj koja je kazala  kako ju ova autorova djela posebice nadahnjuju.

„Pratila sam gotovo sva djela kroz faze njihova nastajanja i zaista smatram kako su ona zapravo ekspresija Velimirove duše. Svaka slika ima akcent koji dominira, a to će prepoznati i posjetitelji koji su večeras došli u doista velikom broju“, naglasila je Šešelj.

“Razbacan” u kulturi, zaljubljenik u slikarstvo 

Iako Akademiju nikada nije završio, Ključe je već od djetinjstva bio zaljubljenik u slikarstvo. Upravo je slikarstvo pronašao kao „lijek“ za sve životne probleme, a ponukan talentom, crtati je ozbiljnije počeo već sa 14 godina.

„Moji motivi na početku su bili pejzaži, priroda, kućice te tradicionalne neretvanske znamenitosti preko kojih sam se učio crtanju i postavljanju boja. Sa profesionalnim slikarstvom započeo sam krajem 90- ih godina i mislim da mogu reći da sam se izgradio u „prosječnog“ slikara“, rekao je Ključe te dodao da je danas autor opusa od 3000 slika.

Osim što je slikar koji je sudjelovao na mnogobrojnim kolonijama te izlagao na samostalnim i zajedničkim izložbama diljem regije, Velimir Ključe se bavi i pisanjem pjesama, a režirao je i nekoliko kazališnih predstava. Ističe kako su sva njegova djela simbolički prepoznatljiva, ali se kao umjetnik „razbacan“ u kulturi, baš uvijek vrati, upravo slikarstvu. „Malu retrospektivu“ njegovog najnovijeg opusa posjetitelji mogu pogledati do 9. veljače, do kada je izložba u Metkoviću otvorena.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik